Hyppää sisältöön

Opastustoiminnan tuki

Oletko järjestämässä senioreille digitukea? Pohditko, mitä kaikkea se organisaatioltasi oikeastaan vaatii? Olisiko sopiva tapa järjestää henkilökohtaista opastusta, ryhmäopastuksia tai tietoiskuja? Käytä aineistoja vapaasti hyödyksesi!

Opastustoiminnan organisointi

Näihin aineistoihin on koottu opit ja hyväksi koetut käytänteet opastustoiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen liittyen. Poimi aineistoista itsellesi parhaat palat.

Jos kaipaat organisaatiollesi räätälöityä työpajaa seniorien digiopastusten organisoinnista, ole yhteydessä: seniorsurf (at) vtkl.fi.

Digiopastusten organisoijat kertovat kokemuksia ja vinkkejä opastustoiminnan organisointiin
(linkki YouTubeen SeniorSurfin tuottamaan videoon).

Tutustu myös DVV:n digituen aineistoihin:

Opastuksen eri muodot

Henkilökohtaisen digiopastuksen lisäksi uusiin digitaitoihin voi tutustua pienemmällä tai suuremmalla porukalla. Jokainen digiopastuksen järjestäjä voi toteuttaa matalan kynnyksen ryhmäopastusta tai tietoiskuja, joissa tavoitteena on huomioida osallistujien lähtötaso ja mahdollistaa vuorovaikutuksellisuus.

Etätilaisuudet senioreille

Näin järjestät seniorille digitapahtuman

Etädigiopastukset

Monet organisaatiot ovat järjestämässä etäopastuksia lähiopastusten rinnalle tai sijaan. Näistä aineistoista saat vinkkejä etädigiopastusten organisointiin.

Olemme SeniorSurfissa tällä hetkellä rakentamassa senioreille suunnattua valtakunnallista helpdesk-palvelua. Tässäkin tapauksessa voi olla järkevää yhdistää voimat sen sijaan, että jokainen toimija järjestää omaa toimintaa.

Digiopastajat kertovat kokemuksia ja vinkkejä etädigiopastuksista
(linkki YouTubeen SeniorSurfin tuottamaan videoon).

Kotidigiopastukset

Kotidigiopastukset poikkeavat hieman muista opastuksista erilaisen ympäristön vuoksi. Opastettavan kotiin mennessä pitää huomioida eri tavalla mm. turvallisuustekijät. Monella organisaatioilla on kuitenkin jo valmiiksi rakenteissa kotikäynnit, jolloin digiopastukset voivat olla siihen erinomainen lisä.

Digiopastusten termien selitykset

Lähidigiopastus = Opastaja ja opastettava ovat fyysisesti lähekkäin/vierekkäin opastustilanteessa.
Etädigiopastus = Opastaja ja opastettava kommunikoivat etäyhteyden kautta ja ovat fyysisesti eri paikoissa.
Kotidigiopastus = opastaja menee opastettavan kotiin opastamaan.

Haku