Hyppää sisältöön

Etätilaisuudet

Etätilaisuudet ovat parhaimmillaan erinomaisia mahdollisuuksia osallistua ja päästä osalliseksi. Silloin kun aihe on sopiva, vetäjä hyvä ja tekniikka toimii, etätilaisuuteen osallistuminen on ilo.

Etäkatsomot tuovat vielä lisää mahdollisuuksia niin järjestäjille kuin osallistujille: tapahtumavalikoima laajenee eikä osallistujalta vaadita teknistä osaamista, vaan voidaan entistä matalammalla kynnyksellä järjestää paikallisia tapahtumia.

Etäkatsomot

Etätapahtumia voi kokoontua seuraamaan myös yhdessä. Katsomoiden avulla paikallisten toimijoiden tapahtumavalikoima laajenee ja etätapahtumien järjestäjät saavat lisää yleisöä. Osallistujat pääsevät osallistumaan etätapahtumiin ilman digitaitoja ja tapaamaan toisia. Aineisto on tuotettu yhdessä Ikäinstituutin kanssa keväällä 2023.

Käytännön vinkkejä etätilaisuuksien järjestäjille

Oletko järjestämässä senioreille etätilaisuutta? Tässä vinkit pähkinänkuoressa:

  • Valitse tarpeisiisi sopiva etäkokousohjelma.
  • Etsi kohderyhmällesi sopivat ohjeet ohjelman käyttöön ja lähetä ne ennakkoon osallistujille.
  • Järjestä osallistujille mahdollisuuksien mukaan vapaamuotoinen tutustumistilaisuus valitsemaasi ohjelmaan.
  • Rohkaise ja kannusta myös etäkohtaamisiin!

Videopuhelu- ja etäkokousohjelmia

SeniorSurf ja Ikäinstituutti ovat koonneet yhdessä kumppaniverkoston kanssa listan yleisimmistä maksuttomista ja maksullisista videopuheluihin ja etätilaisuuksiin soveltuvista ohjelmista. Listasta löydät myös ohjelmien tärkeimmät ominaisuudet ja linkit ohjeisiin. Lista on päivitetty toukokuussa 2024.

Lisää ohjeita etäkokousohjelmien käyttöön löydät Materiaalipankin Yhteydenpito-sivulta.

Vinkkejä ja rohkaisua senioreille osallistumiseen

Jos etätilaisuuksiin osallistuminen on vierasta, sitä kannattaa testata vaikka ystävien kanssa. Rennossa ja tutussa seurassa on mukava testailla ja harjoitella. Kun itsellä on varmempi olo, on mukavampi osallistua hieman virallisempiinkin tilaisuuksiin. Kohtaaminen alkaa varmasti vähitellen tuntua ihan aidolta, varsinkin, kun videokamerat on päällä ja näkee toisten ilmeet ja eleet.

Myös järjestäjän kannattaa rohkaista etenkin ensikertalaisia ja antaa hyvät käytännön ohjeet siitä, miten etäkokoukseen liitytään ja miten etätilaisuudessa toimitaan.

Hyödyksi voi olla myös sanasto (englanti-suomi), josta löytyy yleisimmät videopuheluohjelmissa käytetyt sanat ja kuvakkeet.

Lisää saavutettavuutta ja vuorovaikutusta etätilaisuuksiin

Haku