Hyppää sisältöön

Video tekoälyn kanssa – osa 3 

Video tekoälyn kanssa – osa 3 

Tekoälyn kehitys on mullistanut monia luovia aloja ja yksi niistä on videotuotanto. Aikaisemmin videon editointi vei tuntikausia, vaati kalliita ohjelmia sekä tehokkaan tietokoneen. Nyt tekoäly pystyy tekemään editoinnin minuuteissa. Tekoäly tuottaa upeita visuaalisia efektejä, luo animoituja hahmoja tai jopa käsikirjoittaa kokonaisia tarinoita. Tekoäly ei ole enää vain futuristinen käsite, vaan se on todellinen, konkreettinen työkalu, joka on jo nyt käytettävissämme. 

Tässä blogitekstissä sukellamme syvemmälle tekoälyn maailmaan ja tarkastelemme, miten tämä teknologia muuttaa videoiden tekemisen. Käymme läpi tekoälyn tarjoamia työkaluja ja tekemistä helpottavia sovelluksia. Lisäksi pohdimme tekoälyn eettisiä ja käytännön haasteita, jotta ymmärrämme paremmin, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Lähde mukaan ja tutustu, miten tekoäly voi viedä videosi seuraavalle tasolle! 

Luo animaatio tekoälyn kanssa 

Alla olevassa esimerkissä tein animaation noin 15 minuutissa. Tässä on käytetty useampaa eri tekoälyä eri vaiheisiin. Yhdellä työkalulla on tehty tekstisisältö, toisella puheääni ja kolmannella animoitu video. Alkuun ohjelmasta toiseen siirtyminen ja opettelu voi tuntua hankalalta, mutta senkin oppii. 

  1. Pyysin tekoälyltä käsikirjoitusta videoon: ”Tee teksti videoon, missä kerrotaan seniorille kuinka tärkeää on käyttää turvallista salasanaa.”. 
    (Tässä käytetty ohjelmana: ChatGPT https://openai.com/chatgpt/
  1. Saatuani ensimmäisen version pyysin tekoälyä vielä muokkaamaan tekstiä: ”Tee videosta lyhyempi”. 
  1. Seuraavaksi tein saamastani tekstistä äänen. Valitsin kieleksi ’suomi’ ja henkilöksi ’Thomas’. Annoin ohjelmalle aiemmin luodun tekstin ja tekoäly teki haluamani äänitiedoston, jonka latasin tietokoneelleni. 
    (Tässä käytetty ohjelmana: ElevenLabs https://elevenlabs.io/
  1. Tämän jälkeen tein animaation. Valitsin ’Video’ ja ’Animoi äänestä’. Sitten valitsin hahmon sekä taustan. Lopuksi lisäsin aiemmin tehdyn äänitiedoston animaatiohahmolle. Hetken päästä animaatio olikin valmis. 
    (Tässä käytetty ohjelmana: Express Adobe https://new.express.adobe.com/

Muista, että tekoäly ei ole erehtymätön äly, vaan sen tiedot perustuvat netistä saatuihin tietoihin. Tiedot toki tarkentuvat sitä mukaa, mitä isompi tietomäärä sillä on käytettävissä. Suhtaudu siis aina tekoälyn tuottamaan sisältöön pienellä varauksella.

Elävöitä vanhoja kuviasi

Yksi kiehtova tapa käyttää tekoälyä on elävöittää vanhoja valokuviasi. Tekoäly voi animoida vanhoja valokuvia, tuoden kasvoihin pieniä liikkeitä ja ilmeitä, jotka tekevät niistä hämmästyttävän eläviä. Alla on kirjoittajan kuva kolmen vuoden takaa ja siitä tehty kasvojen animointi.

(Tässä käytetty ohjelmana: Clipfly https://www.clipfly.ai/)

Tekstistä videoksi

Tekoälyä käyttävä video-ohjelma kykenee tekemään pelkästä tekstistä videon. Tähän videoon on annettu syötteeksi seuraava teksti:

”Tee luonto-ohjelma Suomen luonnon neljästä vuoden ajasta. Käytä vain Suomessa kuvattua materiaalia.”

Ohjelma tekee automaattisesti käsikirjoituksen, selostuksen, hakee kuvat ja videot (tässä tapauksessa käyttäen kuvapankista saatuja kuvia, lopuksi se nitoo kaiken yhteen eli editoi lopullisen videon. Tämä esimerkki on ilmaisversiosta, mutta maksullisella versiolla poistettaisiin myös vesileimat, lisättäisiin videon tarkkuutta ja voitaisiin lisätä tekstitys. Videota pystyy itse muokkaamaan valmistumisen jälkeen ja mahdollisia epäloogisuuksia voidaan näin muuttaa.

(Tässä käytetty ohjelmana: invideo AI https://ai.invideo.io/)

Tekstitysten lisääminen videoihin

Yksi suurimmista haasteista videoiden katselussa on usein äänen kuuleminen. Tekoälyä hyödyntävät tekstitysohjelmistot, kuten Captions tai ClipChamp, voivat automatisoida tekstitysten lisäämisen videoihin. Captions ohjelma pystyy myös kääntämään puheen yleisimpiin kieliin automaattisesti. Tämä parantaa huomattavasti videoiden saavutettavuutta ja seurattavuutta, erityisesti silloin kun katsotaan videoita ilman ääntä tai kun kuulo on heikentynyt.

Tekoälyn mahdollisuuksia

  • Muuttaa äänen tekstiksi
  • Muuttaa tekstin ääneksi
  • Poistaa äänestä taustamelun
  • Poistaa henkilöä kuvatessa taustan
  • Poimii automaattisesti huonoja otoksia
  • Poimii automaattisesti videon parhaat palat
  • Terävöittää kuvaa
  • Muokkaa kasvoja (lisää erilaisia efektejä tai vaikka meikkiä)

Alla olevassa taulukossa on esitelty seitsemän tekoälyä hyödyntävää ohjelmaa. Taulukkoon on merkitty niiden toiminnallisuuksia. Huom! Ohjelmat ovat ilmaiseksi kokeiltavissa, mutta osa toiminnallisuuksista on maksullisia. Ohjelmien ominaisuudet myös kehittyvät nopeasti, taulukko saattaa siis vanhentua nopeastikin.

OminaisuusCaptionsClipChampElevenlabsRunwayInvideo Express Adobe
Teksti puheeksi XX   
DubbausX X   
Puheen muuttaminen  X   
Video tehosteet X  X 
Taustamelun suodatusX     
kohteen automaattinen seuraaminen      
Videon tyylin muutos     X  
Tekstistä videoX  XX 
Transformaatio   X  
Värien lisääminen   X  
Taustan poistaminen X    
Animoi äänestä     X
Suomenkielinen käyttöliittymä X   X

Syväväärennökset ja kriittinen suhtautuminen

Tekoälyn avulla voidaan luoda myös väärennettyjä videoita oikeista ihmisistä tai tapahtumista. Näitä väärennöksiä kutsutaan yleisesti nimellä syväväärennökset. Tällaista väärennöstä on usein lähes mahdoton erottaa aidosta. Siksi onkin tärkeää suhtautua kriittisesti näkemiinsä kuviin ja videoihin. Useat kuvaa ja videota tuottavat tekoälysovellukset lisäävätkin nykyään vesileiman omiin videoihinsa, josta tunnistaa tekoälyllä tehdyn videon tai kuvan.

Vanhan sanonnan mukaan kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Nykyään emme kuitenkaan voi olettaa, että video tai kuva kertoo totuutta. Uusi teknologia luo uusia mahdollisuuksia ilmaisulle ja ajan myötä opimme lukemaan näitä ilmaisutapoja ja myös luomaan käyttäytymissääntöjä niihin.

Onko sinusta vesileiman lisääminen tekoälyn tuottamiin videoihin riittävä teko? Millä tavoilla sinä tunnistat aidon videon tekoälyn tekemästä? Tekisitkö sinä videon, jossa tarkoituksella johdatetaan harhaan? Näitä asioita kannattaa pohtia.

Muista myös, että tekoälylle antamasi kuvat ja tiedot päätyvät osaksi internetiä. Harkitse siis aina, minkä kuvan annat muokattavaksi. Mitään henkilötietoja ei myöskään kannata antaa tekoälylle.

Seniori: Mikäli haluat henkilökohtaista opastamista tekoälyn käyttämiseen, älä epäröi ottaa yhteyttä SeniorSurfin etäopastukseen tai katso tieto sinua lähimmästä opastuspaikasta.

Kirjoittaja:
Eero Tuomenoksa, SeniorSurf
Tämän tekstin apuälynä on käytetty ChatGpt:tä

Kuva:

Dall-E 3

(11.9.2024)

Tämä blogi on osa SeniorSurfin blogisarjaa, jossa käsitellään tekoälyn käyttämistä. Edellisissä blogeissa käsiteltiin tekstien sekä kuvien muodostamista tekoälyn avulla.

Haku