Hyppää sisältöön

Kuinka alkuun tekoälyn kanssa? ­— Osa 1

Kuinka alkuun tekoälyn kanssa? ­— Osa 1

Ihmiset ovat opettaneet koneita ja laitteita toimimaan entistä tehokkaammin ja auttamaan yhä useammassa asiassa. Nykyään laitteet voivat auttaa fyysisten asioiden lisäksi esimerkiksi sanallisten sisältöjen tuottamisessa. Puhutaan myös generatiivisesta tekoälystä, jonka avulla voidaan tuottaa erilaista sisältöä. Tässä blogissa kerrotaan, miten tekoälyä voidaan käyttää tekstin tuottamisessa.

Mikä tekoäly?

Tekoäly on tietokoneelle opetettua älyä. Tekoälyn avulla laitteet voivat yhdistää ja soveltaa tietoa, jota löytävät esimerkiksi niille annettuna tai internetin kautta. Monissa palveluissa hyödynnetään jo tekoälyä, kuten esimerkiksi erilaisissa suosittelujärjestelmissä, kielen- kuvan- ja puheentunnistus ohjelmissa, puheohjauksessa, chatbot-palveluissa, kodin älylaitteissa ja robotiikassa.

Voimme myös itse opetella hyödyntämään tekoälyä omissa askareissamme. Tekoäly voi toimia meille hyvänä työkaluna ja apurina, kunhan löydämme itseltämme sille sopivat tehtävät.

Valitse käytettävä tekoälysi

Tämän artikkelin esimerkit on tehty ChatGPT:n avulla. Vastaavia ominaisuuksia löytyy kaikista tekoälyistä, kuten esimerkiksi: ChatGPT, Bing, Gemini ja Copilot. Monissa tekoälypalveluissa on sekä maksuton, että maksullinen versio. Maksullisessa versiossa käyttäjä saa enemmän ominaisuuksia käyttöönsä, mutta maksuttomallakin pääsee hyvin alkuun.

Jotkut tekoälyohjelmista vaativat käyttäjätunnuksen luomisen ja palveluun kirjautumisen, vaikka olisivatkin maksuttomia. Jos haluat ensin kokeilla tekoälyä ilman tunnuksia, voit testata vaikka Microsoftin Bing-hakukonetta, joka ei vaadi sisäänkirjautumista.

Mitä haluat kysyä tekoälyltä?

Kysy rohkeasti kysymyksesi. Voit muotoilla kysymyksen kuin toiselle ihmiselle. Tekoäly vastaa sinulle kysymykseesi. Jos vastaus menee ohi kysymyksestäsi, voit jatkaa keskustelua tekoälyn kanssa. Voit esimerkiksi kysyä tekoälyltä: ”oletko aivan varma vastauksestasi?”. Tekoäly tarkentaa usein vastaustaan. Ei siis kannatta välttämättä hyväksyä ensimmäistä vastausta. Tarpeen mukaan voit myös pyytää muuttamaan vastauksen kieltä tai vastaustyyliä.

Tekoälylle annettavan ohjeen ei tarvitse olla täydellisesti kirjoitettu. Tekoäly ei juurikaan piittaa lauserakenteista tai pilkun paikoista, kun sinä kirjoitat toiveita ja ohjeita. Tekoäly vain yhdistelee kirjoittamiasi sanoja ja muodostaa tällä tavalla kokonaisuuden.

Muista, että tekoäly ei ole erehtymätön äly. Tekoälyn tiedot perustuvat netistä saatuihin tietoihin.

Mihin olet käyttämässä tekoälyn tuottamaan tietoa?

Haluatko tehdä ystävällesi runon päivänkakkaroista 70-vuotiskorttiin? Oletko tekemässä esitystä yhdistykseesi tietosuojasta? Pohditko ihan itseksesi kyyhkyjen elämää? Kokeile tekoälyä rohkeasti erilaisiin tilanteisiin.

Voit muotoilla kysymykseesi suoraan tiettyjä tyylejä, muotoiluja ja rajoitteita. Mieti, millainen tyyli haluamallesi kuulijalle on sopiva. Voit pyytää vastausta esimerkiksi aloittelijan tai ammattilaisen näkökulmasta. Voit myös toivoa tekoälyltä luetteloa, yhteenvetoa tai yksinkertaisia askel askeleelta -ohjeita. Voit pyytää tekoälyltä vastausta yhden kappaleen mittaisena, pitkänä tekstinä tai jonain muuna esityksenä. Sinä päätät muodosta, ja sinä annat tekoälylle ohjeet.

Vinkkejä muotoon, rajoituksiin ja tyyliin:

Esimerkkinä tekoälyn avulla tekemäni runo ystävälleni

Voit toki muokata runoa haluamaasi suuntaan. Tekoäly voi antaa mielestäsi täysin valmiin runon, tai sitten pohjan sinulle. Sinä tunnet runon vastaanottajan, tekoäly ei. Muokkaa siis muutama mielestäsi hassusti oleva kohta paremmaksi, ja sinulla on upea ja uniikki runo annettavaksi.

Esimerkkinä tekoälyn avulla tekemäni esitys tietosuojasta yhdistykseeni

Voit hyödyntää tekoälyä myös työssäsi tai vapaaehtoistoiminnassasi. Onko tarve tehdä esimerkiksi asialistoja kokouksiin tai esityksiä tietoiskuiksi? Alla konkreettinen esimerkki, kun pyysin tekoälyltä: ”Tee lyhyt esitys tietosuojasta yhdistykselleni. Esityksen kesto olisi 20 minuuttia. Siinä pitää olla mainittuna GDPR.”.

Jos hallitus haluaa ottaa aiheen tarkempaan käsittelyynsä, voi tekoälyn avulla voi tehdä pohjan hallituksen kokouksen esityslistaksi.

Tässä vielä esimerkki sähköpostin luomisesta yhdistyksen jäsenille uuden jäsenrekisterin käyttöönottamisesta.

Mitä tietoa ei kannata antaa tekoälylle?

Tekoälylle ei kannata antaa omia tai muidenkaan henkilötietoja. Älä myöskään anna tekoälylle mitään tietoa, mitä et halua päättyvän nettiin. Tekoäly käyttää kaikkea saamaansa tietoa kehittyäkseen, näin sinun antamasi kysymys ja siihen liittyvä tieto saattavat päättyä naapurisi tekoälyn vastaukseen.

Seniori: Mikäli haluat henkilökohtaista opastamista tekoälyn käyttämiseen, älä epäröi ottaa yhteyttä SeniorSurfin etäopastukseen tai katso tieto sinua lähimmästä opastuspaikasta.

Kirjoittaja:
Eero Tuomenoksa, SeniorSurf
ChatGPT (Tekoäly)

Kuva:
DALL-E3 (Tekoälyllä toimiva kuvageneraattori)

Tämä blogi on osa SeniorSurfin blogisarjaa, jossa käsitellään tekoälyn käyttämistä. Seuraavissa blogeissa kevään 2024 aikana tutustutaan kuvien sekä videoiden tekemiseen tekoälyn avulla.

(17.4.2024)

Haku