Hyppää sisältöön

Kuvia tekoälyn kanssa — osa 2

Kuvia tekoälyn kanssa — osa 2

Tekoälyä voi hyödyntää monenlaisissa luovissa sisällöissä apuna, kuten esimerkiksi kuvien tekemisessä. Tästä blogista saat ideoita ja vinkkejä kuvien luomiseen tekoälyllä.

Miten tekoäly luo kuvia?

Tekoäly luo kuvia muista internetistä löytämistään kuvista oppien ja soveltaen. Kysyttäessä samaa Microsoftin Copilot-tekoälyltä, saatiin tällainen vastaus:
Tekoäly luo kuvia käyttämällä syväoppimisen malleja, jotka on koulutettu suurilla tietokannoilla, jotka sisältävät miljoonia kuvia ja niiden kuvauksia. Kun annat tekoälylle kuvauspyynnön, se analysoi pyyntösi ja tuottaa kuvan, joka vastaa annettuja tietoja. Tämä prosessi perustuu monimutkaisiin algoritmeihin, jotka simuloivat taiteellista luomisprosessia. Tekoäly yhdistää erilaisia visuaalisia elementtejä ja tyylejä luodakseen ainutlaatuisen kuvan, joka vastaa pyydettyä teemaa tai aihetta.”.

Kuvan luontiin suunnattuja tekoälyjä

Tämän blogit kuvat on luotu Adobe Firefly sovelluksella. Tällä sovelluksella voi tällä hetkellä tehdä muutamia kuvia kuukaudessa maksutta (5/2024). Tekoälysovellukset hinnoitellaan yleisesti krediitteinä. Jokainen kuvan luonti käyttää erimäärän krediittiä, riippuen millaisia valintoja olet tehnyt. Palveluista riippuen krediittejä voi ostaa varastoon. Vaihtoehtoisesti voi maksaa kuukausimaksun, joka sisältää tietyn määrän krediittejä.

On olemassa myös täysin ilmaisia kuvia luovia tekoälyjä, kuten vaikka Microsoftin Copilot, joka käyttää Dall-E palvelua. Kuvien luomiseen suunnatut tekoälyt yleistyvät jatkuvasti, kannattaa seurata muutoksia.

Luodaan kuvia

Tekoäly ei ole (vielä) niin kehittynyttä, että se loisi kuvia ajatusten pohjalta. Sille pitää antaa ohjeet mitä haluat kuvassa olevan ja minkälaisella tyylillä haluat niiden olla esitettynä. Voit valita kuvan tyyliksi melkein mitä vaan puupiirroksesta kolmiulotteiseen kuvaan. Joissakin palveluissa voit antaa oman kuvan pohjaksi ja kuva tehdään sen pohjalta.

Vaikka ensimmäinen tuotos ei sinua miellyttäisi, älä luovuta. Tekoäly ei kyllästy tekemään uusia kuvia, vaikka muuttaisit toiveita ja ohjeita.

Tässä esimerkki maisemasta erilaisilla ohjeistuksilla. Ensimmäiseksi luodaan kuva seuraavalla kehotteella: ”tee lyijykuva piirros Suomen kansallismaisemasta Kolilta iso kallio korkealta näkyvä silhuetti järvimaisemaan tee kuvasta mustavalkoinen

Mustavalkoinen maisema kallion päältä järvien ja metsien ylle

Lisätään samaan kehotteeseen: ”Tee kuvasta värikäs akvarelli

Akvarelli maalaus kallion päältä, etualalla iso mänty ja taustalla näkyy järvi ja saaria.Tekoälyllä luotu kuva

Vaihda kuvaan vuodenajaksi talvi

Talvinen kuva kalliolta kohden järvimaisemaa, missä järvi on jäässä ja sen pinnalla ohuesti lunta. Aurinko paistaa kirkkaasti horisontissa. Tekoälyllä luotu kuva

Lisää kuvaan soutuvene

Järvimaisema, missä soutuvene lipuu pitkin järveä ja aurinko paitaa taivaalla. Tekoälyllä luotu kuva

Kuvien tekeminen ei ollut aivan mutkatonta, esimerkiksi talvikuvaan tekoäly ei automaattisesti luonut järvelle jäätä ja lunta. Lisäksi soutuvene saatettiin lisätä ensin kallion päälle. Tämä voi toki mennä myös taiteellisen prosessin piikkiin.

Tekoäly työkaluna

On tärkeää ymmärtää, että vaikka tekoäly voi olla voimakas työkalu kuvien luomisessa, se ei korvaa ihmisen luovuutta ja taiteellista näkemystä. Ihmisen rooli on edelleen keskeinen kuvan suunnittelussa, muokkauksessa ja lopullisen tuloksen arvioinnissa. Tekoälyn avulla voidaan kuitenkin tehostaa ja nopeuttaa prosessia sekä tarjota inspiraatiota ja uusia ideoita.

Tekijänoikeudet tekoälyllä luotuun sisältöön, kuten kuviin, voi olla haaste. Kun teet tekoälyllä kuvan, sinulla ei automaattisesti ole sen tekijänoikeuksia. Yleensä saat käyttää kuvaa, mutta on hyvä aina mainita, että kuva on tehty tekoälyllä. Tutustu käyttämäsi palvelun käyttöehtoihin. Tekijänoikeudet puhututtavat ja pohdituttavat tällä hetkellä ympäri maailmaa ja siihen ollaan etsimässä suosituksia ja lainsäädäntöä.

Muista, että tekoälysovellukset ja -algoritmit kehittyvät jatkuvasti, joten kannattaa pysyä ajan tasalla uusista ominaisuuksista ja mahdollisuuksista.

Kaiken kaikkiaan tekoälyn käyttö kuvien luomisessa voi olla innostavaa ja palkitsevaa, ja se voi avata uusia ovia luovuuden ja ilmaisun maailmaan.

Kirjoittaja:
Eero Tuomenoksa, SeniorSurf
Copilot (Tekoäly)

Kuva:
Adobe Firefly (Tekoälyllä toimiva kuvageneraattori)

Tämä blogi on osa SeniorSurfin blogisarjaa, jossa käsitellään tekoälyn käyttämistä. Edellisessä blogissa käsiteltiin tekstien muodostamista ja seuraavassa tutustutaan videon tekemiseen tekoälyn kanssa.

(22.5.2024)

Haku