Hyppää sisältöön

Neuvontaa senioreille digiasioissa

Kaipaatko itsellesi tai läheisellesi apua ja opastusta digilaitteiden käyttöön? Senioreille on olemassa maksutonta ja rauhallista digiopastusta, jota voi saada esimerkiksi järjestöistä, kirjastoista tai viranomaisilta. Digipulmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin, neuvontaa digiasioissa on saatavilla.

Digiopastusta vierekkäin istuen

Suomessa on satoja maksuttomia, senioreille suunnattuja opastuspaikkoja. Vanhustyön keskusliitto on koonnut paikat opastuspaikkakartalle www.seniorsurf.fi/opastuspaikat/.

Monessa paikassa opastavat vapaaehtoiset seniorit. Opastuksista puhutaankin vertaisopastuksina. Tyhmiä kysymyksiä ei tarvitse pelätä tai hävetä. Opastukset ovat rauhallisia hetkiä, joissa opetellaan asiakkaan toivomaa digipalvelua tai laitteen käyttöä.

Neuvontaa puhelimitse senioreille

Pyydä maksutonta opastusta tietokoneen tai digilaitteen käyttöön puhelimitse (p. 044 7007101) tai nettilomakkeella: www.etäopastus.fi.

Valtakunnallista etäopastuspalvelua koordinoi Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminta. Opastajina toimivat yhteistyökumppaneiden vapaaehtoiset seniorit.

Mistä muualta voi kysyä apua digin käyttöön?

Suomessa on koko ajan enemmän apua ja opastusta tarjoavia tahoja, digipulmien kanssa ei kannata jäädä yksin. Voit kysyä sopivaa paikkaa esimerkiksi Kansalaisneuvonnasta (p. 0295 000, www.kansalaisneuvonta.fi), jonka tehtävä on neuvoa julkisten palveluiden käyttäjiä. Viranomaisilla on muutenkin velvollisuus neuvoa omien palveluidensa käytössä, se kannattaa pitää mielessä. Myös monet yritykset opastavat omien palveluidensa käyttöä, jotkut toki enemmän.

Läheiset ja omaiset ovat monille tärkeimpiä digiopastajia, heillä on myös tärkeä rooli uusien digitaitojen kasvattajina.

Lisätietoa – mitä digiopastus on?

Digiopastus on neuvontaa digilaitteiden ja -palveluiden käytössä. Digiopastuksissa ei tehdä asioita toisen puolesta, vaan asiakasta neuvotaan ja autetaan tekemään itse.

Digiopastuksilla on monta eri nimeä riippuen esimerkiksi paikkakunnasta ja organisaatioista. Digiopastus, digituki, tietotekniikan vertaistuki ja nettiopastus tarkoittavat kaikki käytännössä samaa asiaa.

Mainoskuva, jossa teksti: Seniori, älä jää yksin digipulmien kanssa!

Haku