Hyppää sisältöön

Mediataitoviikko on täällä

Mediataitoviikko on täällä

Media- ja digitaidot ovat nykyisin läsnä monessa arjen tekemisessä. Laitteiden ja palveluiden käytön teknisen osaamisen lisäksi tarvitaan sisällöllistä lukutaitoa, jonka avulla digiä voi käyttää turvallisesti hyödyksi ja iloksi. Erilaiset mediataidot tarjoavat monia mahdollisuuksia olla vuorovaikutuksessa toisten kanssa ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon, siksi niiden opettelun onkin hyvä kulkea käsi kädessä digitaitojen opettelun kanssa.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) järjestämä Mediataitoviikko (5.-11.2.2024) on mediakasvatuksen oma teemaviikko, joka tarjoaa kaikille aiheesta kiinnostuneille inspiraatiota oman työn ja osaamisen kehittämiseen. Mediataitoviikolta voit löytää uusia ideoita kaiken ikäisten kohderyhmien mediataitojen vahvistamiseen.

Tänä vuonna mukana on 70 kumppaniorganisaatiota. Tarjolla on eri kohderyhmille suunnattua materiaalia ja asiantuntevia artikkeleita mm. turvallisuudesta, algoritmeista, digiin liittyvistä ympäristökysymyksistä sekä robottilukutaidosta.

Mukana Mediataito-lehdessä myös SeniorSurfin artikkeli Miten ja millaisilla taidoilla seniorit käyttävät mediaa.

Keskustelukortit senioriryhmille

Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminnan tuottamat uudet mediataitoaiheiset keskustelukortit on tarkoitettu innostamaan senioreita pohtimaan omaa osaamistaan ja asenteitaan median käyttäjinä ja sen tuottajina.

Keskustelukortit ja niihin liittyvät ryhmän ohjaajan vinkit on ladattavissa ja tulostettavissa vapaasti osoitteesta www.seniorsurf.fi/materiaalipankki/mediataidot/
Kortteja on yhteensä 40 neljästä eri aihealueesta: tunne, kokemus ja taidot, tieto sekä tiedon lähteet. Korttien lauseet ja lisätehtävät kirvoittavat pohtimaan mediataitoja sekä puolesta että vastaan. Jokaisen kokemukset ovat tärkeitä ja todellisia – keskustelu voi auttaa joko vahvistamaan aiempia mielipiteitä tai innostaa uuden oppimiseen.

Tilaa keskustelukortit aktiivisen ryhmäsi käyttöön

Mediataitoviikon kunniaksi jaamme maksutta 50 kpl painettuja korttipakkoja organisaatioille, joiden käytössä kortit pääsevät aktiiviseen käyttöön! Tilaa korttipakka täyttämällä tämä lomake.

Kampanja on voimassa mediataitoviikon ajan, 11.2.2024 saakka, tai niin pitkään kun korttipakkoja riittää. Ilmoittautuneisiin ollaan yhteydessä ja korttipakat postitetaan helmikuun aikana.

Osallistu mediataitoviikon tapahtumiin

Poimintoja Mediataitoviikon verkkotapahtumista (katso tarkemmat osallistumisohjeet linkistä)

5.2. klo13 Aikuisten inklusiivisen mediakasvatuksen verkoston avoimet ovet (koordinoi Sosped)
5.2. klo18 Tietoturvallinen toiminta sähköisissä medioissa (Helsingin Seudun Kesäyliopisto)
6.2. klo14 Tekoälystä tukiälyksi: Miten hyödyntää tekoälyä arjessa? (Erilaisten oppijoiden liitto)
7.2. klo10 SurfAreena vapaaehtoisille digiopastajille: Mediataidot digiopastuksissa (SeniorSurf, VTKL)
7.2. klo17 Huijaukset kiihtyvät – miten niiltä voi suojautua? (Nordea Suomi)

Haku