Hyppää sisältöön

Maksamisen eri tavat: Laskujen maksaminen

Maksamisen eri tavat: Laskujen maksaminen
Julkaistu 14.12.2023 (päivitetty 14.12.2023)

Laskujen maksaminen kuuluu arjen välttämättömiin rutiineihin. Laskun voi saada monessa muodossa: paperilaskuna postiluukusta, sähköisesti sähköpostiin tai e-laskuna suoraan verkkopankkiin.

Laskujen maksaminen kuuluu arjen välttämättömiin rutiineihin. Laskun voi saada monessa muodossa: paperilaskuna postiluukusta, sähköisesti sähköpostiin tai e-laskuna suoraan verkkopankkiin. Tutustu eri maksamisen tapoihin ja pohdi, mikä sopii sinun tarpeisiisi.

Huomaathan, että tässä esitetyt ohjeet on kuvattu melko yleisellä tasolla. Yksityiskohdissa voi olla eroja eri palveluntarjoajien välillä. Niihin kannattaa tutustua oman pankin, läheisen tai digiopastajan kanssa.

Laskun maksu verkko- ja mobiilipankissa

Perinteisesti verkkopankissa lasku maksetaan näppäilemällä kaikki laskun tiedot omiin kohtiinsa: tilinumero, laskun saaja, laskun viitenumero ja summa. Alla on kuvattu vaihtoehtoisia tapoja, jotka vähentävät näpyttelyä. Voisiko niistä olla iloa sinulle?

Jos kaipaat perustietoa verkkopankeista, tutustu SeniorSurfin aineistoon Verkkopankit ja mobiilipankit (11/2022). Siitä löydät pankkikohtaisen listauksen verkko-osoitteista, sovelluksista, tunnistautumistavoista, oppaista ja yhteystiedoista.

Toistuva maksu

Jos maksat samalle saajalle toistuvasti saman summan eikä viitenumeroa tai viestiä tarvitse muuttaa, voit laskua maksaessasi valita laskun toistuvuuden viikoittain tai kuukausittain.

Tallenna maksupohja

Jos maksat samalle saajalle usein, mutta laskun summa tai viitenumero vaihtelevat, valitse ”tallenna maksupohja” laskun maksun yhteydessä. Näin säästät vaivaa seuraavaa kertaa varten, kun voit poimia maksupohjan listaltasi ja tehdä siihen tarvittavat muutokset.

Viivakoodi

Monista laskuista löytyy nykyään viivakoodi, jota voi hyödyntää laskun maksussa, niin paperilaskujen kuin sähköpostiin toimitettujen laskujen osalta.

Jos sinulla on paperilasku ja käytät mobiilipankkia älylaitteella

  1. Siirry mobiilipankissa kohtaan ”Uusi maksu”
  2. Valitse ”Lue viivakoodi” tai ”Skannaa lasku” – valinta avaa kameran automaattisesti
  3. Vie älylaitteesi sopivalle etäisyydelle laskun viivakoodista, jolloin kamera tarkentaa ja lukee sen automaattisesti.

Virtuaaliviivakoodi

Virtuaaliviivakoodi on 50 merkkiä pitkä numerosarja. Sitä voidaan hyödyntää silloin, kun lasku on saapunut esimerkiksi sähköpostiin, etkä pysty tai halua tulostaa laskua paperille.

Jos lasku on sähköpostissa ja siitä löytyy virtuaaliviivakoodi

  1. Avaa lasku laitteellasi, etsi ja kopioi virtuaaliviivakoodi leikepöydälle:
    • Tietokoneella maalaa alue ja paina ctrl+C (tai hiiren oikea näppäin + kopioi)
    • Mobiililaitteella pidä sormi numerosarjan päällä ja valitse Kopioi
  2. Siirry mobiili- tai verkkopankissa kohtaan:
    • Uusi maksu -> Lue viivakoodi / Skannaa lasku (pankista riippuen)
  3. Valitse: Liitä koodi ja täytä mahdolliset puuttuvat tiedot

E-lasku

Verkkopankkiin saapuva sähköinen e-lasku on vaihtoehto paperiselle laskulle. Laskun maksu helpottuu, kun tietoja ei tarvitse itse näppäillä verkkopankkiin. Saat ilmoituksen, kun lasku on saapunut ja voit tarkistaa ja vahvistaa laskun ennen eräpäivää. Voit ottaa käyttöön myös automaattisen maksamisen. E-lasku tilataan omasta verkkopankista esim. laskun maksun yhteydessä tai laskuttajaluettelon kautta. E-lasku on maksuton.

Suoramaksu

Suoramaksu sopii toistuvien laskujen maksuun, jos verkkopankki ei ole (aktiivisessa) käytössä. Laskuttaja lähettää ilmoituksen laskusta asiakkaalle postitse ja pankki maksaa sen automaattisesti eräpäivänä asiakkaan tililtä. Suoramaksusopimus tehdään pankin konttorissa tai puhelinpalvelussa. Palvelu on yleensä maksuton.

R-kioski

Ärrällä voi maksaa laskuja kortilla. Laskussa tulee olla viivakoodi. Palvelumaksu 4,50 €. Voit myös nostaa käteistä rahaa ostosten yhteydessä 5–50 euroa.

Kaipaatko lisää tietoa tai neuvoja?
Asiantuntevaa ohjausta kannattaa pyytää omasta pankista.
Neuvoja ja rohkaisua digilaitteiden ja -palveluiden käyttöön voi kysyä myös digiopastuksista! Täältä löydät seniorien etäopastuspalvelun ja opastuspaikkakartan

Julkaistu 14.12.2023 (päivitetty 14.12.2023)

Aiheeseen liittyvää

Loading...
Valitettavasti annetuilla ehdoilla ei löytynyt sisältöä :(

Haku