Maksamisen eri tavat: lähi- ja mobiilimaksut
Samalla kun käteisen rahan käyttö vähenee, maksukortti- ja mobiilimaksaminen yleistyvät vauhdilla. Tämä ohje esittelee maksamisen eri tapoja ja auttaa ymmärtämään, mistä puhutaan.
Samalla kun käteisen rahan käyttö vähenee, maksukortti- ja mobiilimaksaminen yleistyvät vauhdilla. Tämä ohje esittelee maksamisen eri tapoja ja auttaa ymmärtämään, mistä puhutaan. Tutustu eri vaihtoehtoihin ja valitse itsellesi sopiva. Muista kysyä tarkempia neuvoja digiopastuksista, läheisiltä tai omasta pankista!
Yleistä turvallisuudesta
Lähimaksaminen ja mobiilimaksaminen ovat lähtökohtaisesti turvallisia tapoja maksaa. Maksukorteille turvaa tuovat tunnusluvun lisäksi verkkopankissa tai pankin asiakaspalvelussa asetettavat korttikohtaiset turvarajat. Voit asettaa vuorokausikohtaiset rajat käteisnostoille, myymäläostoille ja verkkomaksuille.
Mobiilimaksutkin ovat turvallisia, sillä sovelluksiin kirjaudutaan joko pääsykoodin, sormenjäljen tai kasvojentunnistuksen avulla, puhelinmallista riippuen.
Lähimaksu
Lähimaksaminen on alle 50 euron ostosten tekemiseen tarkoitettu maksukortin ominaisuus. Voit maksaa myymälässä lähimaksulla, jos omasta maksukortistasi ja maksupäätteestä löytyy kaarisymboli.
Lähimaksaminen perustuu lyhyen kantaman langattomaan NFC-teknologiaan. Sen avulla maksutiedot siirtyvät turvallisesti lähimaksamiseen tarkoitetun kortin ja maksupäätteen välillä. Omassa taskussa tai laukussa olevalla kortilla ei voi vahingossa maksaa toisen ostoksia.
Uusi maksukortti: Lähimaksuominaisuus aktivoituu kortillesi, kun olet maksanut sillä kerran normaalisti maksupäätteellä PIN-koodin kanssa.
Maksa kassalla näin: Pidä maksukorttia muutaman sentin päässä maksupäätteestä muutaman sekunnin ajan. Kun maksu on onnistunut, maksupäätteen näytölle ilmestyy teksti, joka kertoo maksun onnistuneen. Turvallisuussyistä maksupääte pyytää satunnaisesti tunnuslukua, jolloin kortti pitää asettaa maksupäätteelle
Mobiilimaksaminen
Mobiilimaksaminen tarkoittaa esimerkiksi älypuhelimella tai älykellolla tapahtuvaa maksamista. Mobiilimaksaminen on turvallinen maksutapa, joka kulkee aina puhelimen mukana. Se on nopea tapa maksaa ostokset kaupassa, verkossa ja sovelluksissa.
Mobiilimaksamisen eri muotoja ovat:
- Kassalla maksaminen eli lähimaksaminen älylaitteella
- Verkossa maksaminen puhelimen maksusovelluksella
- Rahan siirtäminen puhelinnumeron avulla
1. Kassalla maksaminen eli lähimaksaminen älylaitteella
Maksaminen toimii samalla NFC-teknologialla kuin maksukorttien lähimaksu. Mobiilimaksulla voit maksaa kaupassa myös yli 50 euron ostokset lähimaksulla.
Käyttöönotto: Valitse ensin älypuhelimellesi sopiva palvelu ja varmista, että puhelimessasi on tarvittava sovellus tai lataa se sovelluskaupasta. Tallenna sovellukseen maksukortin tiedot: seuraa sovelluksen ohjeita – vahvistaminen tapahtuu mobiili- tai verkkopankissa.
Maksaminen kassalla tapahtuu pääpiirteittäin seuraavasti: Avaa puhelimesi lukitus ja vie se maksupäätteen lähelle. Maksun vahvistaminen tapahtuu joko sormenjäljellä, FaceID:llä tai tunnusluvulla, puhelimen mallista ja asetuksistasi riippuen.
Älypuhelin | Palvelu | Puhelinsovellus | Maksaminen kassalla |
---|---|---|---|
iPhone (FaceID-mallit) | Apple Pay | Lompakko | 1.Paina sivupainiketta kahdesti 2.Vahvista avaamalla lukitus 3.Vie puhelin lähelle maksupäätettä |
iPhone (TouchID-mallit) | Apple Pay | Lompakko | 1.Pidä sormea TouchID:llä (Kotipainike) 2.Vie puhelin lähelle maksupäätettä |
Android (kaikki) | Google Pay | Google Wallet | 1.Avaa puhelimen lukitus (pieniin maksuihin ei tarvitse) 2.Vie puhelin lähelle maksupäätettä |
Samsung | Samsung Pay | Samsung Wallet | 1.Pyyhkäise näytön alalaidasta ylös 2.Vahvista avaamalla lukitus 3.Vie puhelin lähelle maksupäätettä |
Maksuominaisuuden voi liittää älypuhelimen lisäksi myös lähimaksua tukeviin älykelloihin ja -koruihin. Mobiilimaksamisesta ja sovellusten käyttöönotosta löytyy lisätietoa ja ohjeita pankkien, mobiilimaksupalvelun tai puhelinvalmistajan www-sivuilta.
2. Verkossa maksaminen puhelimen maksusovelluksella
Puhelimen maksusovellukset käyvät maksutavoiksi myös monissa verkkokaupoissa. Maksukortin tietoja ei tarvitse syöttää maksuvaiheessa eikä maksu tarvitse erikseen vahvistaa verkkopankissa, mikä nopeuttaa maksamista ja lisää turvallisuutta. Maksusovelluksessa maksukortin tiedot on suojattu.
Jos käytössäsi on Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay, MobilePay, Pivo tai Siirtomaksusovellus, tarkista verkkokaupan maksutapavalikosta, löytyykö sieltä käyttämäsi sovellus.
Maksun vahvistaminen tapahtuu älypuhelimellasi kyseisessä sovelluksessa.
3. Rahan siirtäminen puhelinnumeron avulla
Käteisen rahan väheneminen on aiheuttanut sen, että myös moniin yksityishenkilöiden välisiin tilanteisiin tarvitaan uusia tapoja siirtää rahaa. Älypuhelimiin ladattavat maksusovellukset mahdollistavat rahan siirtämisen tililtä toiselle ilman tilinumeroa tai verkkopankissa käyntiä.
Mobiilimaksusovelluksen avulla voit lähettää ja vastaanottaa rahaa puhelinnumeron tai vaikka QR-koodin avulla. Mobiilimaksuja käytetään esimerkiksi ystävien kesken, kirpputoreilla ja myyjäisissä. Yleisin puhelimeen ladattavat mobiilimaksusovellus on MobilePay. Lisäksi Nordean Siirto-sovelluksessa ja OP-mobiilissa on mahdollista tehdä Siirtomaksuja. Sovellukset ladataan mobiililaitteen omasta sovelluskaupasta.
MobilePay
MobilePay on Suomen ladatuin ja käytetyin mobiilimaksusovellus. Se sopii kaikkien suomalaisten pankkien asiakkaille ja kaverisiirtojen lisäksi se on yleinen maksutapa esimerkiksi myyjäisissä.
MobilePay-sovellus uudistui vuoden 2024 alussa. Taustalla on norjalaisen Vippsin ja tanskalaisen MobilePayn yhdistyminen, jonka tavoitteena on yhtenäinen pohjoismainen mobiilimaksulompakko. Toistaiseksi rajojen ylittävät siirrot eivät ole olleet mahdollisia.
MobilePayn käyttöönotto
Lataa sovellus älypuhelimesi sovelluskaupasta, avaa sovellus ja valitse Luo tili. Seuraa sovelluksen ohjeita. Sovellus kysyy henkilötunnustasi, puhelinnumeron, tilinumeron, maksukortin tiedot sekä sähköpostiosoitteen. Vahvistaminen tapahtuu verkkopankkitunnuksilla. Lopuksi luot sovellukselle nelinumeroisen tunnusluvun. Voit myös sallia sormenjälki- tai kasvojentunnistuksen kirjautumistapana. -> -> Tarkemmat ohjeet MobilePayn sivulla.
Jos hankit uuden puhelimen, jossa on sama puhelinnumero, sovellus pyytää uudelleen aktivointivaiheessa henkilötunnusta ja puhelinnumeroa. Saat tekstiviestillä aktivointikoodin ja lisäksi vahvistat henkilöllisyytesi verkkopankkitunnuksilla. Voit olla sisään kirjautuneena vain yhdellä laitteella kerrallaan.
Maksa vastaanottajalle näin:
- Avaa sovellus tunnusluvulla tai sormenjäljellä.
- Valitse Lähetä.
- Syötä vastaanottajan puhelinnumero. Voit myös sallia sovellukselle pääsyn puhelimen yhteystietoihin, jolloin voit etsiä vastaanottajaa nimellä.
- Syötä haluttu rahasumma. Voit lisätä myös viestin. Paina Jatka.
- Valitse maksutapa: Oletuksena on viimeksi käyttämäsi maksutapa. Vaihdapainikkeesta löydät muut tallennetut tai voit lisätä uuden maksukortin tai tilin.
- Lopuksi pyyhkäise ”Lähetä” painiketta.
Nyt myös kulujen jakaminen ystävien kesken on helppoa valmiilla laskurilla, jonka nimi on Kuluporukka. Löydät sen Ryhmät-välilehdeltä.
MobilePayn sivulta löytyy laajasti lisää ohjeita osoitteesta
https://mobilepay.fi/asiakastuki/mobilepay-kayttajille/kayttaminen/kayttaminen#scroll
https://mobilepay.fi/asiakastuki/mobilepay-kayttajille/kayttaminen/maksaminen-eri-tilanteissa#scroll
Siirto
Siirto on suomalainen mobiilimaksujärjestelmä, joka mahdollistaa rahan liikkumisen käyttäjältä toiselle puhelinnumeron perusteella.
Puhelimeen ladattaiva Siirto-sovelluksia ovat Nordea Siirto ja OP-mobiili. Rahan lähettäjällä ja vastaanottajalla tulee olla joku näistä sovelluksista.
Siirto-maksut onnistuvat myös monissa verkkokaupoissa ja sovelluksissa, joiden maksutavoista löytyy Siirto. Siirto-maksut ovat turvallisia, sillä Siirto-teknologiaa hyödyntävissä palveluissa rekisteröityminen edellyttää asiakkaan vahvaa tunnistamista.
Kaipaatko lisää tietoa tai neuvoja?
Hyviä artikkeleita itseopiskeluun esimerkiksi Ylen Digitreeneistä:
• Lähimaksu puhelimella – näin se käy
• Maksa kaverille puhelinnumeron avulla (MobilePay, Siirto)
Neuvoja kannattaa kysyä rohkeasti myös digiopastuksista! Löydät seniorien etäopastuspalvelun ja opastuspaikkakartan osoitteesta https://seniorsurf.fi/seniorit/
Tekijä | |
---|---|
Kategoria | |
Asiasanat |