Hyppää sisältöön

Harjoittelujakso SeniorSurfissa

Harjoittelujakso SeniorSurfissa

”Ai sä meet digitueksi senioreille?” Tämä taisi olla yleisin kysymys, kun kerroin meneväni työharjoitteluun Vanhustyön keskusliittoon ja SeniorSurfiin. Harjoittelujakso SeniorSurfissa sisälsi kuitenkin paljon muutakin.

Olen kolmannen vuoden geronomiopiskelija Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Aikaisempi vanhustyötyökokemukseni on kertynyt, niin työelämässä kuin opiskeluissa, enemmän suorittavan ja ”perinteisemmän” vanhustyön parissa. Vaikka toiminta yhdistys- ja järjestöpuolen toiminta ei ollut minulle tuttua ennestään, päätin kuitenkin rohkeasti laittaa harjoitteluhakemuksen SeniorSurfiin. Ensimmäiset viikot taisivat mennä ihmetellessä, mutta melko nopeasti pääsin perille mistä on kyse.

Pintaa syvemmälle digituen eri tapoihin

SeniorSurfin toimintaa on vaikea kuvata lyhyesti ja ytimekkäästi. Ja sama ongelma taitaa olla myös harjoittelun sisällön kanssa. Näkyvin osa SeniorSurfin toimintaa on varmastikin Etäopastus. Etäopastus on valtakunnallinen, maksuton palvelu, josta ikäihmiset voivat puhelimitse saada etädigitukea vapaaehtoisilta vertaisopastajilta.

Palvelu toimii siis ikäihmiseltä toiselle. Tätä seikkaa ei voi liiaksi korostaa. Asiakaspalautteista nousee kerta toisensa jälkeen esille, kuinka tärkeää on kiireetön opastus, jossa opastaja ”puhuu samaa kieltä” opastettavan kanssa.

Digiopastusta antavat vapaaehtoiset tekevät todella tärkeää työtä digitalisoituvassa maailmassa, jossa meistä joka ikinen tarvitse välillä apua. Osa pystyy etsimään itse vastauksia digipulmiin internetistä, mutta on myös paljon heitä, joiden ei ole koskaan aikaisemmin tarvinnut ”astua internetin ihmeelliseen maailmaan”.

Digitoimijoita on paljon ympäri Suomen. Koska valtakunnallista digitukea ei Suomessa ole, ovat juuri nämä digitoimijat tärkeässä osassa digiosattomuuden torjunnassa. Harjoittelussa pääsin näkemään, miten vapaaehtoistyötä tuetaan järjestöjen puolelta. Tämä oli alue, jota en oikeastaan ollut aikaisemmin isommin ajatellut. Ja vaikka vapaaehtoistyö itsessään antaa paljon, ihmiset tarvitsevat myös vertaistukea toiminnalleen. Vapaaehtoistyössä on tärkeä olla mukana tahoja, jotka järjestävät vertaistukitoimintaa ja mahdollistavat eri toimijoiden yhteistyötä. Joten SeniorSurfin kaltaiset toimijat ovat elintärkeitä vapaaehtoistoiminnan pysyvyydelle, jatkuvuudelle ja kehitykselle.

Uusia rooleja ja ammatillista kehittymistä

Kymmenen viikkoa meni nopeasti ja tekemisestä ei ollut puutetta. Tein harjoittelun aikana vaikka ja mitä. Olin mukana suunnittelemassa opintopiiriä, tein itselleni entisestä elämästä tuttuja tehtäviä, kuten markkinointimateriaalien suunnittelua, mutta pääsin myös astumaan epämukavuusalueelleni. En ole pitänyt itseäni kummoisena kirjoittajana, enkä varsinkaan tilastojen tutkijana. Koulussa esseet ja tutkielmat ovat tuntuneet usein pakkopullalta, ja Excel on aiheuttanut lähinnä epämukavia tuntemuksia vatsan seudulla.

Tilastojen tutkiminen ja selvityksen tekeminen ikäihmisille suunnatusta digituesta hyvinvointialueilla oli mielenkiintoista, eikä artikkeli- ja uutistekstien kirjoittaminen tuottanut ainakaan lisää harmaita hiuksia. Voisi jopa todeta, että SeniorSurfissa löysin itsestäni uuden puolen tekstin parissa työskentelijänä.
Myös etätyöskentely tuli tutuksi harjoittelun aikana, niin hyvässä kuin pahassa. Ja vaikka kuinka arvostan etäpäivissä sitä, ettei tarvitse aamulla matkustaa bussilla ja vaihtaa verkkareita farmarihousuun, niin kyllä niissä toimistopäivissäkin on puolensa.

Iso kiitos SeniorSurfin tiimille Ninalle ja Eerolle sekä tietysti ohjaajalleni Tiinalle, että mahdollistitte harjoitteluni. Ja terveisiä ja kiitokset sinne VTKL:n muillekin toimijoille lounas- ja kahvitaukoseurasta.

Loppuun vielä vinkki opiskelijoille:
Hakekaa harjoitteluun erilaisiin paikkoihin. Opiskelussa ja työharjoittelussa mielestäni parasta on, että silloin voi vapaasti kokeilla erilaisia työrooleja, -tapoja ja -paikkoja. Kehittyminen ja oppiminen vaatii hyppäämistä tuntemattomaan ja joskus saattaa käydä niinkin, että epämukavuusalueesta tuleekin mukavuusalue.

Niina Lindström
Geronomiopiskelija, Metropolia AMK

Lue lisää harjoittelumahdollisuuksista SeniorSurfissa ja Vanhustyön keskusliitossa

(28.3.2025)

Haku