Hyppää sisältöön

Osaamisen kehittäminen

Monet tahot järjestävät koulutuksia ja erilaisia webinaareja digiopastajille osaamisen kasvattamiseksi. Tämän listan lisäksi kannattaa aina tarkistaa myös oman alueen kansalaisopiston/työväenopiston ja kesäyliopiston tarjonta. Niistäkin löytyy jatkuvasti paremmin täsmäkoulutuksia suoraan digiopastajille!

Vertaistukea ja taitoja opastajille verkossa

 • SeniorSurf: SurfAreena. Valtakunnallinen, senioreita opastavien vapaaehtoisten digiopastajien kohtaamispaikka verkossa. Tietoiskuja, keskustelua ja vertaistukea opastajien toiveiden mukaan. Tilaa digiopastajien uutiskirje, niin saat muistutukset tulevista tapahtumista.
 • Digi- ja väestötietovirasto: Taitoja digituen antajalle. Webinaarit käsittelevät eri asiakasryhmien huomioimista digituessa ja muita digituen antamiseen ja järjestämiseen liittyviä teemoja.

Osaamismerkit

 • Digi- ja väestötietovirasto: Digituen osaamismerkki. Digitukijan perusosaaminen koostuu kolmesta osiosta, jotka auttavat oman osaamisen tunnistamisessa ja sanoittamisessa. Opiskeltuasi kyseisen osion voit hakea siihen kuuluvaa osaamismerkkiä.
  1. Eettinen ohjeistus: Digituen antajan ja digituen saajan velvollisuudet sekä turvallisen ja laadukkaan digituen periaatteet.
  2. Ohjaustaidot: Digituki ja opastustilante on ennen kaikkea ihmisten kohtaamista, ei ainoastaan teknistä auttamista.
  3. Digitaidot: Koostuu yhteensä kuudesta osa-alueesta: laitteiden valinta ja käyttö, sovellusten käyttö ja hallinta, tiedonhaku ja -arviointi, turvallinen toiminta, vastuullinen toiminta sekä viestintä ja asiointi. Todenna osaaminen vastaamalla lomakkeella esitettyihin kysymyksiin. Tutustu taustalla olevaan Osuvat taidot – digitaitojen osaamismerkistöön (Tieke).

Webinaareja ja verkkokursseja opastamisen tueksi

 • Kansalaisen kyberturvallisuus -kurssi. Jyväskylän yliopiston ja Maanpuolustuskoulutuksen maksuton verkkokurssi (2 op) tarjoaa tietoa ja taitoa digiturvalliseen toimintaan ja sopii kaikille, ilman pohjakoulutusvaatimuksia.

Itseopiskelumateriaalia digiopastajille

 • Digitreenit (Yle): Tietopankki johon kannatta tutustua. Selkeitä ohjeita, joita voi selata aiheittain.
 • Geronet-hanke: Tietopankki. Valtakunnallinen ikääntyvien digiosaamisen kehittämishanke

Haku