Osaamisen kehittäminen
Monet tahot järjestävät koulutuksia ja erilaisia webinaareja digiopastajille osaamisen kasvattamiseksi. Tämän listan lisäksi kannattaa aina tarkistaa myös oman alueen kansalaisopiston/työväenopiston ja kesäyliopiston tarjonta. Niistäkin löytyy jatkuvasti paremmin täsmäkoulutuksia suoraan digiopastajille!
Vertaistukea ja taitoja opastajille verkossa
- SeniorSurf: SurfAreena. Valtakunnallinen, senioreita opastavien vapaaehtoisten digiopastajien kohtaamispaikka verkossa. Tietoiskuja, keskustelua ja vertaistukea opastajien toiveiden mukaan. Tilaa digiopastajien uutiskirje, niin saat muistutukset tulevista tapahtumista.
- Digi- ja väestötietovirasto: Taitoja digituen antajalle. Webinaarit käsittelevät eri asiakasryhmien huomioimista digituessa ja muita digituen antamiseen ja järjestämiseen liittyviä teemoja.
- Digi- ja väestötietovirasto: Digiturvatilaisuudet
Osaamismerkit
- Digi- ja väestötietovirasto: Digituen osaamismerkki. Digitukijan perusosaaminen koostuu kolmesta osiosta, jotka auttavat oman osaamisen tunnistamisessa ja sanoittamisessa. Opiskeltuasi kyseisen osion voit hakea siihen kuuluvaa osaamismerkkiä.
- Eettinen ohjeistus: Digituen antajan ja digituen saajan velvollisuudet sekä turvallisen ja laadukkaan digituen periaatteet.
- Ohjaustaidot: Digituki ja opastustilante on ennen kaikkea ihmisten kohtaamista, ei ainoastaan teknistä auttamista.
- Digitaidot: Koostuu yhteensä kuudesta osa-alueesta: laitteiden valinta ja käyttö, sovellusten käyttö ja hallinta, tiedonhaku ja -arviointi, turvallinen toiminta, vastuullinen toiminta sekä viestintä ja asiointi. Todenna osaaminen vastaamalla lomakkeella esitettyihin kysymyksiin. Tutustu taustalla olevaan Osuvat taidot – digitaitojen osaamismerkistöön (Tieke).
Webinaareja ja verkkokursseja opastamisen tueksi
- Aikuisten ja ikääntyvien digitaitojen ohjaaminen. OdigoO-hankkeen tuottama webinaarisarja tuotettu vuosina 2021-2023. Webinaarisarjan jaksot (7) on tilattavissa sähköpostiin maksutta.
- Kansalaisen kyberturvallisuus -kurssi. Jyväskylän yliopiston ja Maanpuolustuskoulutuksen maksuton verkkokurssi (2 op) tarjoaa tietoa ja taitoa digiturvalliseen toimintaan ja sopii kaikille, ilman pohjakoulutusvaatimuksia.
Itseopiskelumateriaalia digiopastajille
- Digitreenit (Yle): Tietopankki johon kannatta tutustua. Selkeitä ohjeita, joita voi selata aiheittain.
- Digitreenien peruskurssi (Yle). Kurssi koostuu 20 osasta. Voit suorittaa niitä omaan tahtiin ja aivan vapaassa järjestyksessä. Voit myös testata oman digitaitotasosi.
- SeniorSurfin materiaalipankki digitaitojen itseopiskelun ja digiopastuksen tueksi.
- ENTER ry: Seniorin digitaidot -tarkastuslistat. Mitä eri aihealueista pitäisi osata?
- InPromptu-hanke: Osaamiskirja digiperustaitojen opiskeluun.
- Kirjastokaista: Digitukeen ja tiedonhaun ohjaukseen liittyviä tallenteita.
- Kuluttajaliitto: Koulutusmateriaalia digihuijauksista ja keinoista niiden välttämiseksi.
- Sydändigineuvonta-hanke: Itseopiskeluaineistoa sähköisten välineiden käyttöä ja -asiointia opastaville. Valtakunnallisia sähköisiä terveyspalveluita, luotettavan terveys- ja sairaustiedon sivustoja sekä mitä niiden käytöstä on hyvä tietää.
- Tieke: Digitaitotasot.