Hyppää sisältöön

Sähköinen asiointi

Sähköinen asiointi ja verkkopalvelut yleistyvät koko ajan. Se on muutos, jota ei voi pysäyttää. Verkkopalvelujen etu on se, että voit hoitaa asiasi sinulle sopivaan aikaan, kotoa käsin ja samalla säästät yleensä myös rahaa. Tälle sivulle olemme koonneet yleisiä ohjeita ja vinkkejä sähköisen asioinnin tueksi, tietoa erilaisista sähköisistä asiointipalveluista sekä puolesta asioinnista.

Kun tarvitset apua digipalveluiden käyttöön, muista että julkisten palvelujen tarjoajilla on lakisääteinen velvollisuus auttaa sähköisten palvelujen käytössä. Heillä on paras asiantuntemus omista palveluistaan. Yleisissä digiopastuksissa voidaan neuvoa digituen eettisen ohjeistuksen mukaisesti.

Ohjausta ja neuvontaa

 • Kansalaisneuvonta: www.kansalaisneuvonta.fi
  Kansalaisneuvonta ohjaa oikeaan julkiseen palveluun ja neuvoo palveluiden käytössä. Asioida voi mm. chatin kautta, kuvapuheluna, sähköpostitse ja puhelimitse.
 • Suomi.fi-verkkopalvelu: Suomi.fi
  Suomi.fi-verkkopalvelusta löydät tietoa eri elämäntilanteisiin ja yrityksen elinkaaren vaiheisiin. Pääset myös tutustumaan käytettävissä oleviin palveluihin ja saat toimintaohjeita asioiden hoitamiseen.

Turvallinen asiointi

Video Kuinka käyttää asiointipalveluita turvallisesti (YouTube)
Videolla näytetään, kuinka sivuston osoite kirjoitetaan osoiteriville, mikä ero sillä on, jos kirjoittaa palvelun nimen esim. Google-hakukoneeseen ja kuinka tärkeistä sivuista voi tallentaa suosikin selaimen kirjanmerkkeihin.

Vahva tunnistautuminen

Kela

Omakanta

Omakanta on kansalaisille suunnattu palvelu, jossa voi katsoa omia sähköisiä resepti- ja terveystietoja internetistä. www.kanta.fi

 • Omakannan verkkokoulu: Omakanta tutuksi
  Omakanta-palvelun verkkokoulussa tutustut Omakantaan, sen toimintoihin ja Omakannan käytöstä saataviin hyötyihin. Opetuspaketista löydät myös Omakannan lyhyet opastevideot.

Maksaminen

Puolesta asiointi ja valtuutukset

 • Suomi.fi-valtuudet
  Valtuuta toinen henkilö hoitamaan asiat puolestasi. Voit myös pyytää valtuutta toiselta henkilöltä. Voit valita ne palvelut, joihin valtuutus on voimassa.
  Esimerkiksi Omakannassa asiointiin tarvittava Suomi.fi-valtuus on Terveydenhuollon asioiden hoito.
 • DVV – Edunvalvontavaltuutus
  Edunvalvontavaltuutuksella määrittelet, kuka voi hoitaa asioitasi ja miten niitä hoidetaan, jos et pysty itse tekemään päätöksiä.
  Omissa käsissä -kampanja
  Kysymyksiä ja vastauksia sekä tarinoita edunvalvontavaltuutuksesta.

Haku