Sähköinen asiointi
Sähköinen asiointi ja verkkopalvelut yleistyvät koko ajan. Se on muutos, jota ei voi pysäyttää. Verkkopalvelujen etu on se, että voit hoitaa asiasi sinulle sopivaan aikaan, kotoa käsin ja samalla säästät yleensä myös rahaa. Henkilökohtaistakin palvelua toki tarvitaan ja julkisten palvelujen tarjoajilla on lakisääteinen velvollisuus auttaa myös sähköisten palvelujen käytössä.
Tälle sivulle olemme koonneet yleisiä ohjeita ja vinkkejä sähköisen asioinnin tueksi, tietoa erilaisista sähköisistä asiointipalveluista sekä puolesta asioinnista.
Yleisiä ohjeita
- ENTER ry: Kirjautuminen ja tunnistautuminen sähköisissä palveluissa
- Helmet-kirjastot: Liitteiden toimittaminen sähköisesti ja puhelimella skannaaminen
- SeniorSurf: Sähköinen tunnistautuminen (pdf, 2 s.)
- Digitreenit: Mobiilivarmenne
- Tampereen kaupunginkirjasto: Mobiilivarmenne tunnistautumisvälineenä (video)
Mistä apua?
- Kansalaisneuvonta: www.kansalaisneuvonta.fi
Kansalaisneuvonta ohjaa oikeaan julkiseen palveluun ja neuvoo palveluiden käytössä. Asioida voi mm. chatin kautta, kuvapuheluna, sähköpostitse ja puhelimitse.
- Suomi.fi-verkkopalvelu: Suomi.fi
Suomi.fi-verkkopalvelusta löydät tietoa eri elämäntilanteisiin ja yrityksen elinkaaren vaiheisiin. Pääset myös tutustumaan käytettävissä oleviin palveluihin ja saat toimintaohjeita asioiden hoitamiseen.
Tärkeimmät palvelut
- Kela: Eläkeläisen tuet Kelasta
- Omakanta: Kanta.fi
Omakanta on kansalaisille suunnattu palvelu, jossa voi katsoa omia sähköisiä resepti- ja terveystietoja internetistä. - Omakannan verkkokoulu: Omakanta tutuksi
Omakanta-palvelun verkkokoulussa tutustut Omakantaan, sen toimintoihin ja Omakannan käytöstä saataviin hyötyihin. Opetuspaketista löydät myös Omakannan lyhyet opastevideot.
- Pankit
- Digitreenit: Mobiilimaksaminen
- Digitreenit: Mobiilipankit – Miten pankkiin mennään puhelimella
Muita palveluita
- HSL: Näin lataat HSL:n matkakortin netissä (video)
ENTER ry:n vapaaehtoisen tekemä video vuodelta 2020. Joitain muutoksia palveluun on tullut, mutta pääpiirteittäin ohjeet toimivat edelleen hyvin. Ajantasaiset lippujen hinnat voi tarkistaa www.hsl.fi/liput-ja-hinnat - Lataa HSL-korttia
- HSL-sovellus älypuhelimelle
Puolesta asiointi ja valtuutukset
- Suomi.fi-valtuudet
Valtuuta toinen henkilö hoitamaan asiat puolestasi. Voit myös pyytää valtuutta toiselta henkilöltä. Voit valita ne palvelut, joihin valtuutus on voimassa.
Esimerkiksi Omakannassa asiointiin tarvittava Suomi.fi-valtuus on Terveydenhuollon asioiden hoito. - DVV – Edunvalvontavaltuutus
Edunvalvontavaltuutuksella määrittelet, kuka voi hoitaa asioitasi ja miten niitä hoidetaan, jos et pysty itse tekemään päätöksiä.
Omissa käsissä -kampanja
Kysymyksiä ja vastauksia sekä tarinoita edunvalvontavaltuutuksesta.