Viranomaisviestit sähköisiksi vuonna 2026

Suomessa on käynnissä Ensisijaisesti digitaalisen viranomaisviestinnän edistämisohjelma, eli tuttavallisesti Digi ensin -ohjelma. Tarkoituksena on saada mahdollisimman moni aiemmin paperipostissa tullut viranomaisviesti digitaalisesti kansalaisille. Jos kansalainen ei käytä digitaalisia palveluita, eikä tunnistaudu sähköisesti viranomaispalveluihin, hänelle tulee jatkossakin paperipostia.
Muutoksessa on kyse julkisen hallinnon säästöistä ja samalla ympäristöteosta, kun paperia ei tarvita aiempaa määrää. Samalla monet kansalaiset hyötyvät, kun pääsevät lukemaan esimerkiksi viranomaisten tekemät päätökset aiempaa nopeammin, eikä tarvitse odotella postin saapumista. Toki on myös runsaasti ihmisiä, jotka eivät digipalveluita käytä. Syitä tähän on monia, ja ne on hyvä pitää mielessä myös päättäjäpuolella.
Mitä sähköiset tai digitaaliset viestit tarkoittavat?
Sähköiset ja digitaaliset viestit tarkoittavat samaa asiaa. Viestit eivät siis tule paperilla, vaan ne tulevat johonkin digitaaliseen postilaatikkoon. Sähköisen viestin etu on mm. siinä, että viesti on luettavissa jokseenkin samalla hetkellä, kun se on lähetettykin.
Kun on kyse viranomaisviesteistä, postilaatikkona toimii Suomi.fi-viestit. Palvelu on Digi- ja väestötietoviraston (DVV) kehittämä ja hallinnoima. Usein varsinainen sisältö tulee kunkin viranomaisen omaan palveluun, mutta tieto esimerkiksi saapuneesta päätöksestä tulee Suomi.fi:hin. Muita sähköisiä postilaatikoita on muun muassa OmaPosti, johon voi tilata joitain kirjeitä ja laskuja.
Lue lisää: Suomi.fi-viestien ottaminen käyttöön
Voiko sähköisistä viesteistä kieltäytyä?
Vuoden 2025 puolella muutosta valmistellaan ja ensimmäiset muutokset näkyvät kansalaisille jo toukokuussa, kun Suomi.fi-viestien käyttöönottoa ehdotetaan viranomaispalveluun kirjautuessa. Toistaiseksi käyttöönotosta voi vielä päättää itse.
Vuoden 2026 alussa Suomi.fi-viestit tulevat automaattisesti käyttöön niille henkilöille, jotka tunnistautuvat digitaalisesti viranomaispalveluihin. Jos henkilö ei koskaan kirjaudu digitaalisilla tunnuksilla, ei myöskään Suomi.fi-viestit tule käyttöön, vaan viranomaisviestit tulevat jatkossakin paperimuodossa kotiin. Jos elämäntilanteen muutoksen vuoksi ei enää pysty hoitamaan asiointia digitaalisesti, voi Suomi.fi-viestit ottaa pois käytöstä.
Onko muutoksessa kuultu kohderyhmiä?
Valtiovarainministeriö johtaa ohjelmakokonaisuuteen kuuluvaa ohjausryhmää, joka koostuu laajasti eri viranomaisista sekä muutamista järjestöedustajista. Esimerkiksi Vanhustyön keskusliitto on päässyt mukaan edustamaan senioreita kyseiseen ohjausryhmään.
DVV:n vastuulla on ohjelmaan liittyvä toimeenpanohanke. DVV on hankkeen aikana kuullut ja osallistanut monia asiakasryhmiä, myös senioreita, käytännön muutosta suunnitellessa ja kehittäessä.
Valtuudet kuntoon
Nyt jos koskaan on aika hoitaa viralliset valtuudet kuntoon. Jos joku lähimmäinen asioi omaisensa puolesta sähköisesti, tulee se tehdä lain vaatimalla tavalla. Toisen henkilön tunnuksia ei saa käyttää asioinnissa. Oikea tapa on hoitaa puolesta asioinnin valtuudet kuntoon esimerkiksi Suomi.fi-palvelussa tai edunvalvontavaltuutuksella. Pankkiasioinnin valtuudet voi hoitaa kuntoon puolestaan pankissa. Jatkossa, jos asioi omaisensa tunnuksilla viranomaispalveluissa, saattaa tulla tilanneeksi myös kaikki viranomaisviestit sähköisesti.
Mistä apua?
Senioreille suunnattua maksutonta opastusta digilaitteiden ja -palveluiden käyttöön löydät valtakunnallisesti mm. etäopastuspalvelusta sekä opastuspaikkakartan avulla.
Muista, että viranomaisilla on velvoite opastaa omien palveluidensa käyttöä.
Kaikille avoin infotilaisuus
Vanhustyön keskusliitto järjestää kaikille avoimen webinaarin 16.9. klo10-11.30
Suomi.fi-viestit – muutokset viranomaisviestinnässä
Ilmoittautuminen tilaisuuteen aukeaa myöhemmin. Lisätietoa SeniorSurfin ajankohtaissivulta ja uutiskirjeissä sekä Vanhustyön keskusliiton tapahtumasivulta ja uutiskirjeissä.
Kirjoittaja:
Tiina Etelämäki
Ohjelmapäällikkö, Vanhustyön keskusliitto
Ensisijaisesti digitaalisen viranomaisviestinnän edistämisohjelman ohjausryhmän jäsen
Vanhustyön keskusliitto on jättänyt lausunnon Suomi.fi-viestien käyttöönottoon liittyen.
(14.4.2025)