Blogi: Turvallinen nettisurffaus langattomassa verkossa
29.6.2023
Kun käytät internetiä langattomassa verkossa kotona tai julkisissa tiloissa, muista huolehtia omasta tietoturvastasi ja varmista, että verkkokokemuksesi on turvallinen. Tästä blogikirjoituksesta löydät vinkkejä siihen, miten voit surffata langattomassa verkossa turvallisesti.
Huomioithan, että langattoman verkon lisäksi voit käyttää myös esimerkiksi kännykän mobiilidatayhteyttä internetiin pääsyssä. Monissa suomalaisissa liittymissä mobiilidatayhteys on kotimaassa rajaton, joten se tarjoaa myös turvallisen pääsyn nettiin ilman lisäkustannuksia. Katso ohjeet älypuhelimen internet-yhteyden jakamisesta omalle tabletille tai läppärille Ylen Digitreenien sivuilta.
Oma langaton verkko
Jos käytät kotonasi langatonta internetyhteyttä (Wi-Fi tai WLAN), sinulla on asunnossasi todennäköisesti myös verkkolaite (reititin tai mokkula), joka on yleensä pieni musta tai valkoinen keksilaatikon kokoinen purkki, josta sojottaa yksi tai useampi noin 10 cm mittainen antenni.
Wi-Fi-verkkolaitteessa on turvallisuuden kannalta tärkeitä asetuksia ja se vaatii myös säännöllistä päivittämistä. Uudemmissa laitteissa asetukset ovat todennäköisemmin jo kunnossa ja päivitykset tapahtuvat täysin automaattisesti, mutta vanhemmissa laitteissa nämä täytyy tehdä manuaalisesti.
Langattoman verkon ja Wi-Fi-laitteen asetuksiin pääset käsiksi internet-selaimen kautta kirjoittamalla osoiteriville laitteen kyljessä olevan osoitteen. Osoite ja tarvittavat kirjautumistunnukset löytyvät laitteen kyljessä olevasta tarrasta.
Muistilista oman langattoman verkon turvallisuuteen:
- Varmista, että verkkolaitteen asetukset ja päivitykset ovat ajan tasalla. Määritä Wi-Fi-verkko käyttämään WPA2- tai WPA3-salausprotokollaa. Muut protokollat eivät ole turvallisia.
- Aseta Wi-Fi-verkolle salasana. Vaihda myös verkkolaitteen hallintapaneelin oletussalasana ja merkitse se itsellesi talteen.
- Piilota verkko, kun kaikki tarvitsemasi laitteet on kytketty verkkoon. Tämä toimenpide hidastaa, jos muut yrittävät käyttää sinun verkkoasi. Se ei ole välttämätöntä, mutta saattaa olla tarpeellista, esimerkiksi kerrostalossa.
Jos et ole kokenut asetuksien muuttaja, on hyvä pyytää apuun henkilö, joka tietää, mitä kannattaa muuttaa ja asettaa. Maksutonta apua löytyy vapaaehtoisilta digiopastajilta.
Jonkun muun langaton verkko
Suomalainen joutuu turvatumaan Wi-Fi-yhteyteen usein vasta ulkomailla. Joskus myös kotimaassa voi olla helpompi muodostaa yhteys nettiin Wi-Fi-verkon kautta esimerkiksi kirjastossa. Julkisen ja avoimen Wi-Fi-yhteyden käyttämiseen liittyy vaaroja, koska kyseiset yhteydet on alun perin suunniteltu sellaisiksi, että toisen osapuolen on helppo seurata niissä liikkuvaa tietoa.
Puntaroi julkisen verkon turvallisuutta: onko kyseessä kaikille avoin vai rajataanko käyttäjiä kirjautumisella, jolloin saat verkon salasanan henkilökunnalta. Katso myös tarkkaan, että liityt oikeaan Wi-Fi-verkkoon. Wi-Fi-verkon voi luoda vaikka puhelimella ja rikollisen verkko saattaa olla lähes saman niminen kuin ravintola, jossa juuri olet. Varmin tapa on varmistaa henkilökunnalta, mitä verkkoa voi käyttää. Toisaalta, jos virallista verkkoa ei ole oikein ylläpidetty, ei sekään ole turvallinen.
Muistilista julkisen Wi-Fi-yhteyden turvalliseen käyttöön:
- Oman mobiiliyhteyden käyttäminen ja jakaminen on aina turvallisin vaihtoehto.
- Käytä vain https://-alkuisia sivustoja. Näin yhteys pysyy salattuna. Suurin osa nykyisistä nettisivuista on jo onneksi https-sivuja.
- Älä tee ostoksia tai käytä vahvaa tunnistautumista avoimessa Wi-Fi-verkossa. Tämä saattaa olla hankalaa joissakin tilanteissa, mutta pyri välttämään tällaisia tilanteita tai huolehdi alla olevista kohdista.
- Käytä VPN-palveluita (Virtual Private Network), joka turvaa käyttämäsi Wi-Fi-yhteyden. VPN on maksullinen sovellus puhelimeen tai tietokoneeseen, ja se pitää erikseen käynnistää Wi-Fi-yhteyden luomisen jälkeen.
- Kytke WLAN pois päältä laitteeltasi, kun et enää käytä verkkoa.
”Joka tapauksessa luottamus WLAN-verkon hyvään ylläpitoon pitää aina arvioida. Jos et luota verkon pääsynhallintaan, käyttäjien valitsemiseen, liikenteen erottamiseen tai verkon ylläpitäjään, älä käytä kyseistä verkkoa.”
Lähde: Kyberturvallisuuskeskus
”Hyökkääjä voi perustaa oman langattoman verkon, jonka nimi muistuttaa tai on sama kuin halutun verkon nimi. Samanniminen verkko voidaan myös luoda automaattisesti päätelaitteen tätä huhuillessa. Tämän vuoksi langaton yhteys kannattaa kytkeä pois päältä aina silloin, kun sitä ei tarvita.”
Lähde: Kyberturvallisuuskeskus
Noudattamalla näitä vinkkejä voit parantaa tietoturvaasi ja surffata langattomassa verkossa turvallisesti. Muista olla tietoinen ympäristöstäsi ja luottaa vaistoihisi, kun jaat tietojasi tai teet verkko-ostoksia langattomassa verkossa.
Eero Tuomenoksa
Koordinaattori
SeniorSurf
Lähteet: