Tietoa digiopastuksista
Kaikilla meillä on välillä ongelmia internetin, puhelinten, tietokoneiden sekä muiden digilaitteiden ja -palveluiden kanssa. Silloin tarvitaan joku auttamaan niiden käytössä – eli tarvitaan digiopastusta. Digiopastus, digituki, tietotekniikan vertaistuki ja nettiopastus tarkoittavat kaikki käytännössä samaa asiaa: digilaitteiden ja -palveluiden käyttöön liittyvää ohjausta ja tukea.
Digiopastuksissa opastetaan pääasiassa asiakkaan oman laitteen ja hänen toivomansa digitaalisen palvelun käyttöä. Voit huoletta tulla opastukseen, vaikket osaisi yhtään käyttää laitettasi. Toisaalta opastukseen voi tulla, vaikka laitteen peruskäyttö olisikin hallussa, mutta apua kaipaa eteen tulleen ongelman ratkaisuun. Digiopastukset ovat hyvä paikka myös pohtia yhdessä opastajan kanssa ihan ensimmäisen digilaitteen hankintaa, vaikkei olisi koskaan sellaista käyttänyt.
SeniorSurf on kerännyt Suomen maksuttomien digiopastuspaikkojen tiedot yhdelle kartalle, joka löytyy Opastuspaikat-sivulta.
Keitä digiopastajat ovat?
Digiopastusta järjestävät erilaiset organisaatiot ja tahot. Viranomaisilla on lakiin perustuva velvollisuus tarjota opastusta omien palveluidensa käyttöön. Myös useat muut digipalvelun tarjoajat antavat käyttäjälle tarvittaessa omaa palveluaan koskevaa digitukea.
Jos kohtaa ongelmia digipalvelun kanssa, digitukea voi pyytää omalta palveluntarjoajalta, esimerkiksi pankilta. Viranomaisilta ja yrityksiltä voi huoletta pyytää opastusta. Silloin opastajana toimii yleensä heidän työntekijänsä. Viranomaispalvelujen käyttöön saan myös tukea Kansalaisneuvonnasta, joka ohjaa oikean palvelun pariin ja neuvoo sen käytössä.
Myös monet yhdistykset, kunnat ja seurakunnat järjestävät digiopastusta. Heidän opastajinaan toimivat usein vapaaehtoiset digiopastajat, jotka tyypillisesti ovat itsekin senioreita. Vapaaehtoiset digiopastajat auttavat yleensä sekä laitteiden että palveluiden käytössä.

