Hyppää sisältöön

Miten olla läsnä etätilaisuuksissa

Miten olla läsnä etätilaisuuksissa
Julkaistu 1.3.2021 (päivitetty 01.03.2021)

Vaikka etätilaisuuteen osallistuminen jännittäisi kuinka, kannattaa ehdottomasti osallistua! Ja vaikka ensimmäisellä kerralla se ei edes onnistuisi, kannattaa yrittää uudestaan.

Vaikka etätilaisuuteen osallistuminen jännittäisi kuinka, kannattaa ehdottomasti osallistua! Ja vaikka ensimmäisellä kerralla se ei edes onnistuisi, kannattaa yrittää uudestaan. Opastusta voit pyytää esimerkiksi tilaisuuden järjestäjältä tai joltain läheiseltä. On olemassa runsaasti myös ihan digiopastusta antavia vapaaehtoisia.

Jännittää. Osaankohan olla siellä oikein? Mitä jos saan koko tilaisuuden ihan sekaisin, kun en vaan osaa? Pitäisiköhän sittenkin jäädä sieltä pois…

Käytännön vinkkejä etätilaisuuteen liittymiseen:

Kun huomaat kiinnostavan tilaisuuden, katso tarvitseeko siihen ilmoittautua vai ei. Jos tilaisuuteen ilmoittaudutaan, osallistumislinkki tulee yleensä ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiin. Muutoin ota osallistumislinkki heti talteen. Osallistumislinkki on kuin osoite, johon olet menossa tapaamiseen.

Kokeile liittymistä noin 10-15 minuuttia ennen tilaisuuden alkua. Jos kaikki sujuu hienosti, voit rauhallisin mielin odotella tilaisuuden alkamista. Etätilaisuuksia voi järjestää monilla eri ohjelmilla ja jokainen niistä toimii hieman eri tavoin. Ne kuitenkin noudattavat yleensä samankaltaista periaatetta.

Paina osallistumislinkkiä, jonka olet saanut järjestäjältä. Sinulle aukeaa kyseinen ohjelma (tai verkkosivu), jolla tilaisuus pidetään. Ohjelma saattaa pyytää asentamaan tai päivittämään jotain. Viimeisimmän ohjelmaversion käyttäminen varmistaa ohjelman mahdollisimman hyvän ja turvallisen toiminnan.

Kirjoita nimesi – tai nimimerkkisi. Tämä nimi usein näkyy muille osallistujille. Jos pyydät tilaisuudessa puheenvuoroa, tällä nimellä järjestäjät kutsuvat sinua. On myös tilaisuuksia, joissa kaikki osallistujat ovat nimettömiä. Tällöin ohjelma ei nimeä edes kysy.

Valitse mikrofoni- ja kuulokeasetukset. Tässä vaiheessa yleensä ohjelmat antavat valita, haluatko käyttää laitteen omaa mikrofonia ja kaiutinta tai vaikka kuulokkeita. Voit yleensä myös valita, haluatko liittyä tilaisuuteen esim. videokamera päällä vai pois päältä.

Käytännön vinkkejä etätilaisuuteen liittymiseen:

Jos tilaisuudessa on runsaasti osallistujia ja omana tarkoituksena on lähinnä kuunnella, kannattaa oma mikrofoni pitää suljettuna. Tällöin muut eivät kuule, vaikka välillä kahvikuppi kolisee tai vaikka yskittää. Mikrofonin saa näppärästi aina päälle silloin, kun haluat sanoa jotain.

Harkitse, milloin haluat pitää videokuvan päällä ja milloin et. Usein isommissa tilaisuuksissa on tapana, että kaikilla (paitsi puhujilla) on videokuva pois.
Jos pidät videokameran päällä, muista, että kaikki näkevät koko ajan mitä puuhaat. Ystävien kesken videotapaamisessa on toki mukava pitää videot päällä.

Monissa tilaisuuksissa on käytössä chat-toiminto, eli voit kysyä ja kommentoida kirjoittamalla. Näin
ei tarvitse huolehtia mikrofonista tai puheenvuoron pyytämisestä. Usein kirjoitukset näkyvät kaikille osallistujille, joskus vain järjestäjille. Puhujat katsovat kysymykset ja kommentit chatista ja vastailevat niihin pitkin tilaisuutta. Joskus chatissa käytetään myös kirjainlyhenteitä. Esimerkiksi PVP = puheenvuoropyyntö. Voit siis kirjoittaa chatiin ’pvp’, jossain vaiheessa järjestäjä antaa sinulle puheenvuoron ja voit laittaa mikrofonin päälle ja kertoa asiasi.

Etätilaisuuksiin kannattaa loppujen lopuksi suhtautua kuten fyysisiin tilaisuuksiin. Alkuun sitä katselee ja seurailee vähän sivusta. Kun on pari kertaa käynyt vastaavassa, tuntuu tilaisuus jo tutulta ja turvalliselta. Kun tekniikkaa ei enää niin jännitä, varsinainen läsnäolo helpottuu.


Etätilaisuuksiin on mahdollista osallistua mistä vain, kulkemista ei tarvitse pohtia. Aikaa säästyy johonkin muuhun kuin kulkuneuvoissa istumiseen ja voit helposti kokeilla erilaisia sisältöjä ja aiheita. Etätilaisuuksissa on paljon mahdollisuuksia ja niistä on iloa, erilaisia tilaisuuksia kannattaa hyödyntää!

Julkaistu 1.3.2021 (päivitetty 01.03.2021)

Aiheeseen liittyvää

Loading...
Valitettavasti annetuilla ehdoilla ei löytynyt sisältöä :(

Haku