Hyppää sisältöön

Luotettavan tiedon arviointi

Luotettavan tiedon arviointi

Käynnissä oleva mediataitoviikko on hyvä muistutus siitä, että jokainen digin käyttäjä tarvitsee teknisten taitojen lisäksi sisällöllistä lukutaitoa opetellessaan uusien välineiden ja sovellusten käyttöä. Luotettavan tiedon arviointi on ehkä yksi tärkeimmistä mediataidoista.

Oli kyse sitten uutisesta, sähköpostista, tekstiviestistä tai sosiaalisen median sisällöstä, tiedon luotettavuutta kannattaa systemaattisesti opetella arvioimaan selkeiden kysymysten avulla. Kuka tiedon on julkaissut, missä juttu on julkaistu (tarkista osoite/profiili tms.), onko tieto ajankohtaista, löytyykö samaa tietoa muista lähteistä, vaikuttavatko omat asenteesi arviointiin tai onko kyseessä fakta, mielipide vai kenties pila?

Uutta SeniorSurf aineistoa

SeniorSurf on tuottanut uutta aineistoa käänteisen kuvahaun ja tiedon luotettavuuden arvioinnin tueksi. Näiden aineistojen pysyvä kotipaikka on osoitteessa seniorsurf.fi/materiaalipankki/mediataidot. Videon ja ohjeet on laatinut SeniorSurfin geronomiopiskelija Mari Metsävainio.

Millä tavoin verkossa olevan tiedon luotettavuutta voi arvioida? Mistä voit päätellä, onko kyseessä tosi uutinen vai jonkun mielipide? Katso uusi video: Tiedon luotettavuuden arviointi Vanhustyön keskusliiton YouTube-kanavalla, SeniorSurf-soittolistalla.

Käänteinen kuvahaku

Käänteinen kuvahaku on yksi tapa arvioida tiedon luotettavuutta. Käänteisen kuvahaun avulla voit tarkistaa, onko kuva käytössä jossain muualla netissä ja mitä tietoa kuvasta on saatavilla. Voit käyttää käänteistä kuvahakua monenlaiseen tiedon hakuun, kuten kasvien ja eläinten tunnistamiseen tai vaikkapa tekstin kopioimiseen ja kääntämiseen.

Käänteinen kuvahaku -ohjeet koostuvat kolmesta osiota: 
1. Hakutuloksen kuvalla hakeminen; 
2. Verkkosivulla sijaitsevalla kuvalla hakeminen; 
3. Kuvan hakeminen oman laitteen kuvalla.

Helposti tulostettavat ohjeet on saatavilla jokaiselle laitetyypille erikseen:
Android-mobiililaitteiden käyttäjille (pdf); iPhonen ja iPadin käyttäjille (pdf); sekä tietokoneen käyttäjille (pdf).

Miten tunnistat luotettavan tiedon? Vinkkejä tarkistukseen.
KAVI: Näin tunnistat luotettavan tiedon (2024). Voit tulostaa kuvan vaikka digiopastuksen huoneentauluksi!

(6.2.2024)

Haku