Kannanotto ikääntyneiden aseman parantamiseksi

21 valtakunnallista järjestöä ja vanhusasiavaltuutettu vaativat kannanotossaan ikääntyneiden ihmisten yhdenvertaisen aseman turvaamista digitalisoituneessa yhteiskunnassa.
Suomessa on kokonaan vailla digitaitoja reilusti yli 300 000 iäkästä. Lisäksi kaksi kolmesta yli 65-vuotiaasta kertoo tarvitsevansa muiden tukea, kun he asioivat sähköisesti. Yhteiskunnan digitalisoituessa tämä aiheuttaa merkittäviä haasteita.
He, jotka eivät voi käyttää digitaalisia palveluita, kohtaavat suuria vaikeuksia arkisten asioidensa hoitamisessa. Moni on esimerkiksi joutunut jättämään palveluita käyttämättä tai etuuksia hakematta, koska viranomaisasiointi muutoin kuin sähköisesti on käynyt hankalaksi. Myös jokaiselle kansalaiselle välttämättömien tietojen saanti on vaikeutunut. Sellaisetkin iäkkäät, jotka aiemmin ovat pystyneet huolehtimaan itse asioidensa hoidosta, voivat joutua digitalisaation myötä riippuvaisiksi muiden avusta.
Vanhusasiavaltuutettu ja 21 järjestöä esittävät kannanotossaan kolme keinoa, jolla ikääntyneiden asema saadaan parannettua digitalisoituneessa yhteiskunnassa.
- Digittömät kansalaiset tarvitsevat mahdollisuuksia asioida kasvokkain tai puhelimitse ja saada tietoa kirjeitse tai muutoin paperisena.
- Digitukea perustaitojen hankinnassa ja niiden ylläpidossa järjestettävä kaikille sitä tarvitseville ikääntyneille ihmisille.
- Digipalveluista helppokäyttöisiä ja saavutettavia.
Vanhustyön keskusliitto on mukana kannanotossa.
Lue kannanotto kokonaisuudessaan Vanhusasiavaltuutetun verkkosivulta.