Hauskaa kielenoppimista mobiilisovelluksilla
Kielten itseopiskelusta älypuhelimella tai tabletilla on tehty pelillisten sovellusten avulla helppoa ja hauskaa, niinkin hyvin, että siihen jää helposti koukkuun! Erityisesti kielisovelluksissa ilahduttaa se, että monet niistä panostavat myös suullisen kielitaidon ja kuullun ymmärtämisen opetteluun.
- Kielisovelluksia:
- Duolingo – maksuton, toimii englanniksi, 40 kielen valikoima, mahdollisuus intensiivisempään harjoitteluun kuukausimaksulla, voi opiskella kielten lisäksi myös musiikkia ja matematiikkaa
- WordDive – kuukausimaksullinen, suomalainen, 11 kielen valikoima, käytössä myös yrityksillä ja kouluissa
- Babbel – kuukausimaksullinen, ei suomalaista käyttöliittymää, 13 kielen valikoima
- Mondly – maksuton kokeilujakso 7 päivää, toimii suomeksi, 33 kielen valikoima
Sanakirja.fi – maksuton, suomalainen, sanakirjatoiminnon lisäksi voi harjoitella matkailufraaseja 11 kielellä
Surffiina on valinnut testiin maailman ladatuimman kielisovelluksen Duolingon, jonka avulla käynnissä ovat portugalin opinnot. Duolingo toimii tässä kirjoituksessa esimerkkisovelluksena. Koska Duolingo on hyvin pelinomainen, kutsutaan oppijaa tässä tekstissä pelaajaksi.
Duolingo toimii pääosin englanniksi. Kursseja on saatavilla myös muunkielisille kurssivalikon kohdassa ”more”. Suomen- tai ruotsinkielisille kursseja ei erikseen ole tarjolla, mutta englantia sovelluksella voi kuitenkin opetella valitsemalla käyttöön suomen tai ruotsin kielen kurssin.
Kielikurssin aluksi sovellus pyytää määrittämään oman osaamisen tason. Pelaaja voi valita, onko vasta-alkaja, opiskellut kielen perustaidot vai edistynyt oppija. Liika itsekriittisyys ei kannata, eikä tarvitse pelätä, että riman asettaa liian ylös. Ennen kurssin varsinaista alkua sovellus testaa kielitaidon käyttäjän itse määrittämän tason mukaan. Sovellus räätälöi pelaajalle sopivan tasoisen kurssin valintojen ja testin perusteella: se madaltaa tasoa, jos vääriä vastauksia tulee paljon, ja tarjoaa vaikeampia tehtäviä, jos vastaa oikein moneen kysymykseen peräkkäin.
Jokainen kielikurssi on jaettu kolmeen jaksoon. Ensimmäisessä jaksossa opetellaan alkeet, ja se soveltuu hyvin esimerkiksi turistin tarvitseman keskustelukielen opetteluun. Toisessa ja kolmannessa jaksossa syvennetään osaamista, ja otetaan mukaan enemmän kielioppia. Samalla myös jaksojen pituudet kasvavat. Kun ensimmäisessä jaksossa on 16 osaa, on niitä toisessa jaksossa jo 40. Kolmanteen jaksoon Surffiina ei ole vielä ehtinyt.
Oppiminen perustuu toistoon, ja siihen, että pelaaja korjaa tekemänsä virheet ennen kuin pääsee etenemään pelissä. Jos tuntuu, että toistoa ja kertausta on liikaa tai juuri nyt tekisi mieli opetella adverbien sijaan lukusanoja, voi myös hypätä jakson sisällä osiosta toiseen.
Kuten monissa peleissä, virheen tekemällä Duolingossa menettää elämän. Käytettävissä on aina 5 elämää. Niitä latautuu lisää ajan kuluessa, tai niitä voi ostaa jalokivillä, joita kerätään pelaamalla ja tekemällä erilaisia harjoitushaasteita.
Joka vaiheessa sovellus tarjoaa mahdollisuutta ostaa kuukausimaksullinen versio, ja pelata rajattomasti. Siitä Surffiinalla ei ole kokemusta.
Duolingo haluaa pitää pelaajan aktiivisena, ja oletuksena onkin, että sovellus lähettää pelaajalle paljon niin sanottuja push-ilmoituksia. Niinpä ilmoitusasetukset kannattaa säätää itselle sopivaksi. Se onnistuu oman profiilin asetusten kautta Duolingossa (Notifications > Reminders). Jos ilmoituksia ei tahdo lainkaan, ne voi kuitenkin estää myös näin: Kun ilmoitus ilmestyy puhelimen tai tabletin näytölle, paina sitä pitkään. Esiin ilmestyy valikko. Paina sen alareunassa olevaa tekstiä ”Poista ilmoitukset käytöstä”.
Ja ei kun pelaamaan! Kun uuden kielen taitoa on päässyt ensin pelillisesti harjoittelemaan, voi opettelua halutessaan jatkaa myös ilmaisilla tekoälyohjelmilla keskustellen (esim. Chat GPT, Google Gemini ja Microsoft Copilot). Tekoälyohjelman kanssa suullisen kielitaidon ja kuullun ymmärtämisen harjoittelu ei ehkä onnistu, mutta sanaston ja kieliopin opetteluun se soveltuu erityisen hyvin – ja tekstien kieliopin tarkastuksessa se on eri haka!
Kirjoittaja:
Emmaleena Niemi, SeniorSurf-toiminta, Vanhustyön keskusliitto
Teksti on alunperin ilmestynyt Senioriopettaja-lehdessä marraskuussa 2024.
(14.1.2025)