Hyppää sisältöön

Emojien (hymiöiden) käyttäminen

Emojien (hymiöiden) käyttäminen

Emojit ovat aika kivoja. Niillä voi kuvata tunteitaan tai lähettää vaikka virtuaalisia kukkia toiselle merkkipäivänä. Emojit ovat aika höpsöjä ja samalla aika mukavia.

Mitkä ihmeen emojit?

Hymiöt ja emojit ovat erilaisten viestien kanssa käytettyjä merkkejä, joiden kautta voi esimerkiksi vahvistaa sanomansa tunnetta tai tuoda muuten vaan elävyyttä mukaan keskusteluun. Hymiöt ovat alun perin olleet yksinkertaisia näppäimistöllä tehtyä kuvia, joita luetaan vinosti päätä vasemmalle kallistaen. Tässä esimerkki perinteisestä hymiöstä :). Emojeiksi taas kutsutaan nykyisiä graafisempia kuvia, jotka ovat pystyssä ja suoraan kuvia. Tässä esimerkki emojista: 😊. Ei sillä kuitenkaan niin väliä, kutsutko näitä kaikkia hymiöiksi tai emojeiksi.

Hymiöt ja emojit sopivat moneen paikkaan, ainakin ystävien ja tuttujen kanssa viestittäessä. Voi vaikka toivottaa ruusujen kanssa ”Hyvää naistenpäivää 🌹🌹!” tai vaikkapa ”Aurinkoista matkaa 🌞!”. Virallisemmassa viestinnässä – kuten vaikka viranomaisasioinnissa – niitä ei niinkään yleensä käytetä.

Mistä emojit löytyvät?

Eri laitteilla ja eri ohjelmissa emojit löytyvät hieman eri tavoin. Tässä pari vinkkiä.

Hymiöt WhatsAppissa:

  • Avaa viesti, ihan kuin olisit normaalistikin viestiä kirjoittamassa.
  • Viestinkentän vasemmassa reunassa näkyy haalea hymynaama, paina sitä. Eteesi aukeaa valikko, josta voit valita haluamasi hymiön. Painamalla haluamaasi hymiötä, siirtyy se viestikenttään.
  • Kun haluat palata hymiön jälkeen kirjoittamaan viestiin jotain, paina viestikentän vasemmassa reunassa olevaa haaleaa näppäimistökuvaa, jolloin saat kirjaimet takaisin käyttöösi.

Hymiöt Windows-koneissa:

  • Monet ohjelmat, kuten Facebook tarjoaa hymiöt omissa palveluissaan valmiina. Ne löytyvät kyseisistä ohjelmista yleensä 😊-kuvakkeen takaa.
  • Esimerkiksi sähköpostia kirjoittaessa saat hymiöt esiin, kun painat samaan aikaan näppäimiä: Windows ja piste. (Windows-näppäin löytyy yleensä näppäimistön vasemmasta alalaidasta, siinä on Windowsin neliruutuinen logo.) sama ohje toimii mm. Word-ohjelmassa.

    😍😊🤣😁😘💕🌹🎉

Yleisimpien hymiöiden merkityksiä

Eri ikäisillä ihmisillä saattaa olla erilaisia merkityksiä eri hymiöille. Tässä muutama yleisin hymiö ja yleisin selitys.

😊 = iloinen, tyytyväinen (teineillä voi tarkoittaa myös juuri päinvastaista…)
😁 = virnistävä
🥰 = onnellinen, rakastettu
😂 = nauraa vedet silmissä
😢 = surullinen, itkevä

  • Hymiöiden ja emojien lisäksi on olemassa myös mm. giffejä ja stickereitä. Giffit ovat liikkuvia kuvia ja stickerit ovat tarramaisia, usein hieman isompia kuvia kuin emojit. Näitä löytyy vaihtelevasti eri ohjelmista, kaikkia voi testata 😜👌
  • SeniorSurf kannustaa kaikenikäisiä ihmisiä kokeilemaan laitteitaan erilaisiin asioihin ja hulluttelemaankin niiden kanssa välillä.

Artikkeli on julkaistu alun perin Senioriopettaja-lehdessä toukokuussa 2022.

(7.6.2022)

Haku