Hyppää sisältöön

Digiosallisuus

Digiosallisuus on osallisuutta digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Tulevaisuudessa ehkä puhutaan ihan vain osallisuudesta, mutta vielä on hyvä liittää tuo sana ’digi’ alkuun. Kun edistetään yleisesti osallisuutta, diginäkökulma jää muuten helposti huomiotta. Vielä monet tahot suunnittelevat erilaista sisältöä riippuen siitä, edistetäänkö digiosallisuutta vai osallisuutta.

SeniorSurf on tuottanut infograafeja tiedolla johtamisen avuksi. Voit käyttää infograafeja vapaasti edistäessäsi seniorien (ja muidenkin kohderyhmien) digiosallisuutta ja digitaitoja.

Digitaitoja ja motivaatiota käsi kädessä

Toisille digitalisaatio tarkoittaa sitä, että päivittäisten asioiden hoitamiseksi on tartuttava ensikertaa älylaitteeseen tai opeteltava tavallisten puheluiden ja viestien lähettämisen lisäksi mitä moninaisempia digitaitoja. Suurin osa yli 65-vuotiaista tarvitsee säännöllisesti apua digin opetteluun.

Digitaitoja voi oppia monella eri tavalla. Toisille paras tapa oppia on itse kokeilemalla, toiset turvautuvat lähimmäisiin tai eri toimijoiden tarjoamaan digitukeen. Yhdessä oppiminen voi toimia motivoijana uuden oppimiseen, kun taas luennoilla voi tutustua uusiin tarjolla oleviin mahdollisuuksiin. Digiä voi hyödyntää monessa asiassa ja iloa tuottavien digisisältöjen harjoittelu kartuttaa myös asiointipalveluissa tarvittavia taitoja!

Sarjakuva seniorin polusta uuden älypuhelimen omistajasta digiopastuksen asiakkaaksi ja uusien digitaitojen oppijaksi.
Digiopastusta senioreille eri tavoilla kuvitettuna.

Infograafeja seniorien digitaidoista

Suomessa on 1,3 miljoonaa yli 65-vuotiasta. 65–74 -vuotiaista 89 % on käyttänyt internetiä viimeisen kolmen kuukauden aikana, kun taas 75–89 -vuotiaista vastaava luku on 61 %. Kosketusnäytöllä varustetun älypuhelimen omistaa 82 % 65–74 -vuotiaista, mutta vain 49 % 75–89 -vuotiaista. (Tilastokeskus 2023.)

62 % eläkeikäisistä (65+) suomalaisista kertoo tarvitsevansa usein tai aina apua uusien asioiden opetteluun digitaalisesti. 65–74-vuotiaista vain puolella on vähintään digitaaliset perustaidot, ja heistäkin valtaosalla on ainoastaan perustaidot. 75–89-vuotiaisiin mentäessä enää 22 prosentilla on vähintään digitaaliset perustaidot, joista lähes kaikilla on vain perustaidot. (Digi- ja väestötietoviraston Digitaitoraportti 2023.)

DNA:n Digitaalinen elämä 2023 -tutkimuksen mukaan kokemus digitaalisesta yhdenvertaisuudesta on laskussa kaikissa ikäryhmissä, mutta eniten yli 65-vuotiaiden keskuudessa. 65-74 -vuotiaista 26 % vastasi käyttävänsä itsenäisesti digilaitteita ja -palveluita ja voivansa opastaa muita niiden käytössä. 30 % tästä ikäryhmästä haluaisi hoitaa asioitaan nykyistä enemmän digisti. Yli 65-vuotiaiden käytetyimmät sovellukset älylaitteilla ovat pankkien maksusovellukset (80 %), karttapalvelut ja reittipalvelut (77 %), yhteydenpitosovellukset (69 %) sekä sosiaalisen median sovellukset (66 %). Sosiaalisen median sovelluksista suosituimmat ovat Facebook, WhatsApp ja YouTube.

Infograafeja seniorien mediataidoista

Infograafeja seniorien digiosallisuudesta ja digituesta

Infograafeja seniorien digiosallisuudesta ja digituesta -kuvitus.

Sarjakuvia asennevaikuttamiseen

Joskus ennakkoluulot ja asenteet – joko omat tai muiden – voivat olla uuden oppimisen esteenä.

Voit käyttää sarjakuvia vapaasti viestiessäsi seniorien digiosallisuudesta. Sarjakuvista on tehty erilaisia versioita, löydät ne kaikki alta. Saatavilla myös ruotsin ja englannin kieliset versiot!

Olisipa mukavaa -sarjakuva (positiivinen asenne)
Sarjakuvan ensimmäisessa kuvassa keski-ikäinen henkilö katsoo sohvalla näkyvää kahta iäkästä ihmistä ja sanoo: "Ei nuokaan ikinä varmaan mihinkään digilaitteisiin koskisi!". Toisessa kuvassa näkyy, kun iäkkäät ihmiset iloisina tutkivat yhdessä älypuhelinta.
Ei nuokaan ikinä -sarjakuva (negatiivinen asenne)

Haku