Pohjoismaisen yhteistyön herättelyä
Ylärivissä kuvia Oodin tutustumiskierrokselta ja Helsingin digituen tapaamisesta.
Alarivissä kuvia ENTER ry:n järjestämästä Digitori-tapahtumasta Kampin palvelukeskuksessa.
Ruotsin Örebron lääni sijaitsee n.200 km Tukholmasta länteen. Siellä asuu pieni ruotsinsuomalaisten vähemmistö, joilla on oikeus saada lakisääteiset palvelut suomen kielellä. Myös digituen tarve on vahva, erityisesti digitaalisiin maksupalveluihin on tuotettu opastusmateriaalia suomeksi.
Örebron lääninhallituksen työntekijät, Åsa Lindin ja Josefine Eklund ottivat yhteyttä SeniorSurfiin kuultuaan seniorien parissa tehtävästä digituen koordinaatiotyöstä Suomessa paikalliselta SeniorNet Swedenin vertaisopastusjärjestöltä. Tapasimme kesäkuussa Teamsin välityksellä ja tutustuimme toistemme toimintaan. Sovimme myös pian heidän vierailusta Helsinkiin ja ajankohdaksi valikoitui lokakuun alku: 3.-4.10.2022.
Vietimme intensiiviset kaksi päivää keskustellen digitaalisen yhteiskunnan asettamista haasteita erityisesti senioriväestölle sekä tarjolla olevista ratkaisuista esimerkkinä tiivis yhteistyö eri sektorien välillä Helsingissä.
Jani Suonperä esitteli vieraillemme Helsingin digitukea, sen kehityskaarta, koordinaatioyhteistyötä ja palvelumallia. Tutustuimme ENTER ry:n järjestämään vertaisopastukseen ja pääsimme keskustelemaan vapaaehtoisena toimivan senioriopastajan kanssa hänen kokemuksistaan. Kiitos myös Emma-Lotta Tynkkyselle, joka toimi oppaana tutustumiskierroksella Oodiin ja esitteli elävällä tavalla rakennuksen arkkitehtuuria ja asemaa kaikille avoimena ja toiminnallisena kohtaamispaikkana sekä tietysti kirjaston digitukipalveluita.
Lisäksi vierailimme Kampin palvelukeskuksessa ENTER ry:n organisoimassa Digitori-tapahtumassa, joka toi esiin upeasti eri sektorien välisen yhteistyön. Esillä olivat niin pankkipalvelut (Nordea), teleoperaattoripalvelut (Elisa), äänikirjat (Celia), Helsingin kaupungin digituki ja senioripalvelut, kirjastopalvelut, kulttuuripalvelut (Helsingin kaupunginteatteri) sekä Helsingissä toimivien järjestöjen monipuolinen tarjonta niin lähi-, etä- kuin kotidigituen osalta. Tapahtuma oli kerännyt paljon tiedonhaluisia senioreita kartuttamaan digitaitojaan ja tutustumaan palveluntarjontaan.
Vierailu herätti laajemminkin kiinnostusta yhteistyön jatkamiselle. SeniorSurfin valtakunnallista etädigitukea kehittävä toiminta voisi varmasti tulevaisuudessa olla myös ulkosuomalaisten ja ulkomailla asuvien suomenkielisten tukena. Samoin kaikki nykyinen opastustoimintaa tukeva materiaali on vapaasti hyödynnettävissä myös Suomen rajojen ulkopuolella.
Kirjoittaja:
Nina Ziessler
Asiantuntija
SeniorSurf-toiminta, Vanhustyön keskusliitto