Hyppää sisältöön

Blogi: Turvalliset salasanat

Blogi: Turvalliset salasanat

Salasanat ovat tärkeitä turvallisuuden kannalta ja niiden käyttöä kannattaa opetella. Salasanat ovat yksilöllisiä tunnuksia, jotka ovat tarpeen useimmissa verkkopalveluissa ja ohjelmistoissa.

Samalla yksi tietotekniikan ärsyttävimmistä piirteistä on käyttäjätunnukset ja salasanat. Meillä jokaisella on kokemusta siitä, kun salasana on unohtunut. Salasana pitää palauttaa sähköpostiin ja joskus palautussähköposti menee roskapostiin. Sitten pitää valita uusi salasana ja juuri nyt vain pitäisi päästä sinne naamakirjaan lukemaan sukuseuran tapaamiskutsu.

Tarkista salasanasi vahvuus

Kun haluat tarkistaa, käytätkö tarpeeksi turvallisia salasanoja, voit käyttää apunasi tietotekniikkaa. Ylen digitreenien sivuilta löytyy salasanan testauskone, joka kertoo sinulle kuinka turvallinen harkitsemasi salasana on. Vaikka salasanan testauskone on turvallinen eikä se talleta salasanaasi mihinkään, älä kirjoita ihan oikeaa salasanaasi koneisiin, vaan testaa vastaavalla salasanalla.

Muista myös pitää salasanasi yksityisenä. Älä koskaan jaa salasanaasi muiden ihmisten kanssa, ei edes perheenjäsenten tai ystävien kanssa. Lisäksi kannattaa välttää samaa salasanaa eri palveluissa. Jos joku saa käsiinsä yhden salasanasi, hän pystyy käyttämään sitä kaikissa paikoissa, joissa käytät samaa salasanaa. On hyvä muistaa myös, että viranomaiset tai yritysten edustajat eivät koskaan kysy salasanaasi.

Missä säilyttää salasanoja?

Turvallinen paikka säilyttää salasanoja on oma pää. Valitettavasti, kun salasanoja kertyy yli 10, ei monikaan meistä kykene muistamaan hyvän salasanan vaatimuksella omaavaa kymmentä erilaista salasanaa. On turvallisempaa kirjoittaa pitkät ja vahvat salasanat muistivihkoon, kuin käyttää heikkoja salasanoja omasta muistista. Kun salasanojen joukko kasvaa, voit ottaa avuksi tietotekniikan. Salasanojen hallintaohjelmisto piilottaa kaikki haluamasi salasanat yhden turvallisen salasanan taakse. Tulossa on oma bloginsa salasanojen hallintaohjelmistoista.

Vaihtamalla lisää turvallisuutta

Tärkeintä on muistaa, että salasanat pitää vaihtaa säännöllisesti. Useimmat palvelut vaativat sinua vaihtamaan salasanasi tietyn ajan kuluttua, jotta tilisi pysyisi turvassa. Muista myös, että salasanasi on vain yksi osa tietoturvaa. Älä koskaan jaa henkilökohtaisia tietojasi tai klikkaa epäilyttäviä linkkejä.

”I LOVE YOU”, Yksi yleisimmin maailman käytettävissä salasanoista.

Kun valitset salasanaa, muista valita se huolellisesti. Älä käytä liian yksinkertaisia salasanoja, kuten esimerkiksi ”123456” tai ”apina”, sillä ne ovat helposti arvattavissa. Sen sijaan valitse salasana, joka sisältää kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Tämä tekee salasanastasi vahvemman ja sitä on vaikeampi murtaa. Suositeltava salasanan pituus on vähintäänkin 15 merkkiä. Yksi hyvä tapa on miettiä salainen lause, silloin pituutta ja vaihtelevuutta tulee automaattisesti ja salalause on helpompi muistaa. Mielikuvitusta saa käyttää, kokonaan itse keksitty sana tai lause on turvallisempi kuin sanakirjasta löytyvä.

Tulevaisuuden salasanat

Vaikka tällä hetkellä salasanojen kanssa puljaaminen on meidän kaikkien arkipäivää, on tulevaisuudessa jo näkyvissä parempia ja turvallisempia tapoja. Passkey on yksi tulevaisuuden tekniikoista, joka saattaa vapauttaa meidät lukuisten salasanojen kahleesta. Passkey eli suomeksi avainkoodin voi ottaa tällä hetkellä esim. omaan Google tiliin. Avainkoodin yleistyminen vie kuitenkin oman aikansa ja jää nähtäväksi, onko salasana tulevaisuudessa yhtä tuntematon kuin separaattori nykypäivänä.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua turvaamaan salasanasi paremmin. Muista pitää salasanasi vahvana ja vaihtaa niitä säännöllisesti, niin pysyt turvassa verkossa.

Mikäli haluat henkilökohtaista opastamista salasanojen hallintaan tai valitsemiseen, älä epäröi ottaa yhteyttä SeniorSurfin etäopastukseen tai katso paikka sinua lähimmästä opastuspaikasta.

Muistilista

  • Käytä jokaisessa palvelussa eri salasanaa
  • Salasanan pituus on vähintään 15 merkkiä
  • Salasanassa on numeroita, isoja kirjaimia ja erikoismerkkejä
  • Hyvä salasana on salalause, sillä se on helppo muistaa
  • Vaihda salasanasi säännöllisesti
  • Suojaa erityisesti sähköpostisi salasana.
  • Älä anna sanasanojasi muille

Lue lisää salasanoista:

 Salasanakone: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/02/01/digitreenit-17-salasanakone-testaa-kuinka-nopeasti-salasana-murretaan

Kaksivaiheinen tunnistautuminen: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/11/30/digitreenit-kaksivaiheinen-tunnistautuminen-eiko-yksi-kerta-riita

Salasanageneraattori: https://www.f-secure.com/fi/password-generator

Kyberturvallisuuskeskuksen salasanaopas: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/ohjeet-ja-oppaat/salasanat-haltuun

Tutkimusta salasanoista (englanniksi): https://www.ted.com/talks/lorrie_faith_cranor_what_s_wrong_with_your_pa_w0rd

Kirjoittaja: Eero Tuomenoksa
Ikädigitukihanke, SeniorSurf
Vanhustyön keskusliitto

(10.5.2023)

Haku