Hyppää sisältöön

Huijausten monet kasvot

Huijausten monet kasvot

Me ihmiset olemme yrittäneet huijata toisiamme aina, siinä ei ole mitään uutta. Kun yksi tapa on paljastunut, on uusia keksitty. Huijauksia tapahtuu sekä digiympäristössä että muualla maailmassa. Joitain tärppejä huijausten tunnistamiseen on hyvä oppia. Ja on hyvä muistaa, että myös rehellisiä ja auttamishaluisia ihmisiä on paljon.

Eri huijausmuodoilla yritetään vaikuttaa ihmisiin eri tavoin. Jotkut liittyvät vahvasti tunteisiin, jotkut perhesuhteisiin ja jotkut taas esimerkiksi raha-asioihin. Esimerkiksi lapsilta tulleet viestit saavat meidät herkästikin toimimaan. Kun puhelimeen tulee tekstiviesti: ”Hei äiti, puhelinnumeroni on vaihtunut…”, toimimme usein vaistonvaraisesti. Huijarit laskevat sen varaan, että joku menee lankaan, jos oma läheinen ilmoittaa hädästä ja kiireestä saada rahaa jonkun yllättävän tilanteen vuoksi. Tyypillisesti keskustelu pyritään ohjaamaan pian WhatsAppiin, jossa huijareiden on helpompi pyörittää tuhansia viestejä.

Tunteisiin ja yksinäisyyteen tarttuvat rakkaushuijaukset ovat yleisiä. Kauniisti puhuva henkilö sosiaalisessa mediassa ja viestipalveluissa ei aina välttämättä olekaan henkilö, joksi hän esittäytyy. Joskus keskustelut voivat kestää jopa kuukausia, ennen kuin tulee ensimmäiset rahapyynnöt. Loppupeleissä näissäkin yhteydenotoissa on motiivina rahan huijaaminen. Ihana kumppani voikin osoittautua aivan joksikin muuksi, ja tässä voi menettää omaisuutensa lisäksi sydämensä ja luottamuksen ihmisiin.

Sijoitushuijauksissa ihminen toivoo rikastuvansa ainakin jonkun verran. Ihmistä houkutellaan sijoittamaan rahaa johonkin tiettyyn kohteeseen ja hänelle luvataan moninkertaista tuottoa sijoitukselleen. Kun rahat siirtää sijoitusmielessä yhteyshenkilölle, ei luvattua sijoitusta kuitenkaan koskaan tapahdu vaan rahat on menetetty.

Miten huijauksen voi tunnistaa? Toisinaan huijausten tunnistaminen on helppoa, joskus vaikeaa. Viisainta on yleensä aina pysähtyä hetkeksi miettimään yhteydenoton tarkoitusta ja yrittää varmistaa sen todenperäisyys. Jos yhteydenotto kuulostaa liian hyvältä, se on harvoin totta. Jos vähänkään epäilyttävä viesti tulee tutulta ihmiseltä, aina kannattaa varmistaa asia jotain toista kanavaa pitkin.

Jouduin huijatuksi, mitä nyt? Monet eivät kehtaa myöntää joutuneensa huijatuksi. Häpeämisestä ei kuitenkaan ole tässä juuri hyötyä. Läheiselle tai vaikka digiopastajalle kannattaa kertoa huolestaan, saat varmasti tukea asioiden hoitamiseen. Jos on jo siirtänyt rahaa, kannattaa välittömästi olla yhteydessä pankkiin. Sen jälkeen kannattaa tehdä rikosilmoitus poliisille. Ole rohkea ja varoita muita lankeamasta samanlaiseen ansaan. Et todellakaan ole ainut, jolle niin on käynyt!

Muista aina:

  • Saatuasi tunteisiin vetoavan viestin, muista aina pysähtyä pohtimaan sen todenperäisyyttä.
  • Sijoita vain luotettavaksi tiedettyjen tahojen kautta.
  • Ole varovainen, mutta älä ryhdy vainoharhaiseksi. Kaikki eivät ole huijareita.

Lisää ohjeita:
www.seniorsurf.fi/materiaalipankki/tietoturva/
www.kuluttajaliitto.fi/varo-varmista-varoita/
www.nettideittiturva.fi
www.poliisi.fi/petosrikokset
www.riku.fi/erilaisia-rikoksia/nettihuijaus/

Kirjoittaja:
Tiina Etelämäki
SeniorSurf-toiminta
Vanhustyön keskusliitto

Artikkeli on julkaistu alunperin Senioriopettaja-lehdessä 2/2024.

(22.4.2024)

Haku