Hyppää sisältöön

Blogi: Sovelluksia kesän iloksi

Blogi: Sovelluksia kesän iloksi

Kasvien tunnistamista, reittien suunnittelua, säätietoja, tapahtumavinkkejä ja kirjoista nautiskelua… Kuulostaa aivan saapuvalta kesältä! Näitä kaikkia asioita voi tehdä ilman digilaitteita tai digilaitteiden kanssa. Valitse sinä tapasi, tai kokeile tehdä juuri toisin kuin yleensä!

Aika moneen asiaan löytyy tänä päivänä oma sovelluksensa. Jotkut niistä ovat huonoja ja jotkut hyviä, monet sovellukset kuitenkin pääosin mukavoittavat ja helpottavat elämää. Anna erilaisille sovelluksille mahdollisuus, testaamalla se selviää.

Kesään sopivista sovelluksista keskustellaan myös PöllöAreenalla!

Podcastin tuorein jakso kuunneltavissa YouTubessa.

Mikähän kukka tai lintu tuo mahtaa olla?

Kevät on ihanaa aikaa erityisesti siitä syystä, että silloin maasta puskee mitä ihanampia kasveja. Moninaiset värit ja muodot valtaavat alaa ja tuoksut leviävät ympäriinsä. Kukista ja muista kasveista nauttii, vaikkei niitä tunnistaisikaan. Joskus toivoo kuitenkin tunnistavansa niitä enemmänkin, eikä aina ole tuttuja hortonomeja käytettävissä. Itse tukeudun tuolloin tekniikkaan. Kasvien tunnistamiseen on olemassa useampiakin sovelluksia ja niitä kannattaa testata. Yksi hyväksi havaittu sovellus on iNaturalist ja toinen PlantNet, kummankin saa ladattua älypuhelimelle. Ota kuva haluamastasi kasvista ja tunnista kasvilaji sovelluksella. Eipä tarvitse enää arpoa, että mikähän tuokin kasvi on!

Ja ne aamuiset linnunlaulut! Niitä on ilo kuunnella. Jos lajitunnistaminen äänen perusteella ei kuitenkaan ole omia vahvuuksia, BirdNET-sovelluksella voi tunnistaa lintuja niiden äänen perusteella. Aika hienoa!

Mitähän sitten tekisi?

Kesällä usein tulee kuljettua erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Tuolloin on iloa ja apua erilaista reittisovelluksista, esimerkiksi Google Mapsista tai oman alueen julkisen liikenteen reittioppaasta.

No mistä sitten löytyy tapahtumia tai matkakohteita, joihin mennä? Tähän ei olekaan yksioikoista vastausta, vaan usein kaivataan jo hieman hakuosaamista. Ystäviltä ja tuttavilta kannattaa kysellä ja lehtien tapahtumapalstoja lueskella. Monet tapahtumat kuitenkin ilmoittelevat lähinnä sähköisissä kanavissa. Tapahtumilta voi löytyä www-sivujen lisäksi (tai jopa pelkästään) oma Facebook-sivu tai -ryhmä, josta voi löytyä paljon lisätietoa. Facebookissa tapahtumia voi etsiä alueellisista ryhmistä tai erilaisilla hakusanoilla, esim. Savonlinnan seudun tapahtumat tai Matkavinkit Ahvenanmaalle. Välillä tapahtumien löytäminen vaatii pientä salapoliisityötä.

Nautiskelua itsekseen

Sääennusteita voi seurata älypuhelimella, ja sen perusteella voi valita vaikkapa jonkun mukavan aurinkoisen päivän retkipäiväkseen. Ja kun on kävelyllä itsekseen, on niin mukava kuunnella samalla hyvää kirjaa! Äänikirjat kannattaa ottaa testiin, jos ne eivät vielä ole tuttuja. Kuulokkeet vaan korville ja menoksi! Äänikirjojenkin kuunteluun on olemassa monia palveluntarjoajia. Toisista voi ostaa yksittäisen kirjan ja kuunnella sitä ilman aikarajaa, toisissa saat kuukausimaksulla rajattoman kuunteluoikeuden koko kirjavalikoiman. Kirjastoistakin on saatavilla maksuttomia äänikirjoja.

Myös erilaiset podcastit ovat erittäin viihdyttäviä. Ne ovat kuunneltavia ohjelmia, joiden sisältö voi olla täysin viihteellinen tai hyvin asiapitoinen. Podcasteista löytyy sisältöjä tänä päivänä jokaiseen makuun. Podcasteja voi etsiä esimerkiksi Yle Areenasta, suoratoistopalveluista kuten esim. Spotifysta tai vaikkapa Googlesta etsimällä hakusanoilla ’podcast kasvit’.

Artikkeli on julkaistu alunperin Senioriopettaja-lehdessä 3/2023.

Kirjoittanut:
Tiina Etelämäki
SeniorSurf-toiminta, Vanhustyön keskusliitto

(3.7.2023)

Haku