Hyppää sisältöön

Ole varovainen, älä vainoharhainen

Ole varovainen, älä vainoharhainen

Erilaisiin viesteihin kannattaa suhtautua pienellä varauksella – tulivatpa ne sitten kadulla kohtaamaltasi ihmiseltä tai vaikkapa älypuhelimeen. Huijauksia on liikkeellä aina, niitä kannattaa opetella tunnistamaan. Digilaitteiden käyttöä mahdollisten huijausten vuoksi ei kannata lopettaa.

Huijauksia on paljon erilaisia. Viimeisin itselleni tullut huijaus tuli tekstiviestinä. Lähettäjänä näytti olevan OP ja viesti tuli samaan ketjuun kuin muut oikeasti pankista lähetetyt viestit. Nyt viestissä kerrottiin, että pankki on havainnut jotain epätavallista toimintaa tililläni ja pyysi minua tarkistamaan maksun. Tarkistamiseksi tarjottiin linkkiä, joka alkoi soittamaan päässäni herätyskelloa. Vaikka linkki voi näyttää uskottavalta, se ei välttämättä ole sitä miltä näyttää.

OP:n sivuilla kerrotaan liikkeellä olevista huijauksista ja sielläkin varoitetaan näin: ”…huijausviesti ohjaa lähes aina lukijaa toimintaan linkin tai painikkeen kautta. Yleensä linkki vie kirjautumissivuksi tekeytyvälle valesivulle, jolla kalastellaan pankkitunnuksia tai muita tietoja. Linkkiä tai painiketta ei pidä klikata.

Päätin olla klikkaamatta viestissä olevaa linkkiä ja kirjaudun verkkopankkiini pankin omalla mobiilisovelluksella. Siellä ei ollut mitään viestiä epäilyttävästä toiminnasta ja kaikki näytti olevan kunnossa. Ei siis hätää, nyt voin taputtaa itseäni olalle varovaisuudesta oikeassa kohdassa ja jatkaa turvallisesti digilaitteiden käyttöä.

Terve varovaisuus pitää pankkitunnukset turvassa. Erikoisen viestin saatuasi muista aina pysähtyä hetkeksi miettimään, kannattaako reagoida. Usein ei kannata. Kaikkea digimaailmassa ei kuitenkaan kannata pelätä tai lakata tyystin käyttämästä uhkien pelossa. Aktiivinen digipalveluiden ja -laitteiden käyttäminen luo rutiinia ja tulet entistä paremmaksi huijausyritysten huomaajaksi!

Turvallista nettisurffailua toivottaen,
Tiina Etelämäki
SeniorSurf
Vanhustyön keskusliitto

(14.12.2022)

Haku